Напишете дума/думи за търсене

7 признака, че депресията не е само в твоята глава

От депресията ни боли. И докато често свързваме това психично заболяване с емоционална болка като тъга, плач и чувство на безнадеждност, изследователи казват, че депресията може да се прояви и като физическа болка.

Въпреки че рядко мислим за депресията като за физическа болка, някои култури го правят - особено тези, при които е табу да се говори открито за психичното здраве.

Например в китайската и корейската култури депресията се счита за мит. Така пациентите, без да знаят, че физическата болка може да е признак на психологически стрес, отиват при лекари, за да лекуват физическите си симптоми, вместо да третират депресията.

Физическите симптоми могат да сигнализират, когато депресивният период е на път да започне, или да ви подскажат дали наистина имате депресия или не.

Ето седем от най-често срещаните физически симптоми на депресия:

1. Умора и постоянни по-ниски нива на енергия

Умората е често срещан симптом на депресията. Понякога всички изпитваме по-ниски енергийни нива и особено сутрин не можем да се „изстържем“ от леглото.

Въпреки че често вярваме, че изтощението произтича от стреса, депресията също е причина за умора. Въпреки това, за разлика от ежедневната умора, свързаната с депресия умора може също да причини проблеми с концентрацията, чувство на раздразнителност и апатия.

Един от начините да разберете: докато ежедневната умора е признак на това психично заболяване, други симптоми като тъга, чувство на безнадеждност и анхедония (липса на удоволствие от ежедневните дейности) също могат да присъстват, когато сте депресирани.

2. Намалена поносимост към болка (нисък праг на болка)

Едно проучване от 2015 г. показва корелация между хората, които са депресирани и намалената толерантност към болката. Друго проучване през 2010 г. показва, че болката има по-голямо въздействие върху хората, които са депресирани. Тези два симптома нямат ясна причинно-следствена връзка, но е важно да ги оцените заедно. Някои изследвания показват, че използването на антидепресанти може не само да помогне за облекчаване на депресията, но може да действа и като аналгетик в борбата с болката.

3. Болки в гърба или болки в мускулите

Може да се чувствате добре сутрин, но щом сте на работа или седите на бюро, гърбът започва да ви боли. Може да е стрес или депресия. Въпреки че често се свързват с лоша стойка или заседяване, болките в гърба също могат да бъдат симптом на психологически стрес. Изследване от 2017 г. установи пряка връзка между депресията и болките в гърба. Психолозите и психиатрите отдавна вярват, че емоционалните проблеми могат да причинят хронични болки, но спецификата все още се проучва, както например връзката между депресията и възпалителната реакция на организма.

4. Главоболие

Почти всеки от време на време изпитва главоболие. То е толкова често срещано, че обикновено го отписваме като „нищо кой знае какво”. Стресовите работни ситуации, като най-обикновен конфликт с колега, могат дори да предизвикат тези главоболия.

Ако забележите обаче, че главоболието става хронично и се появява всеки ден, това може да е признак на депресия.
За разлика от мъчителното мигренозно главоболие, свързаното с депресия главоболие не е задължително да нарушава функционирането ви. То е като „главоболие при напрежение“ - леко пулсиращо усещане.

5. Проблеми с очите или нарушено зрение

Докато депресията може да накара света да изглежда сив и мрачен, едно изследване от 2010 г. в Германия предполага, че проблемите с психичното здраве може действително да повлияят на зрението.

В това проучване на 80 човека с депресия те имали затруднения да видят разликите между черно и бяло. Известно от изследователите като „възприемане на контраста“, това може да обясни защо депресията може да направи света буквално да изглежда сив.

6. Болки в стомаха или неразположение в корема

Изследователи от Медицинското училище в Харвард предполагат, че дискомфортът в стомаха като спазми, подуване на корема и гадене може да са признак за лошо психично здраве.

Каква е връзката? Според тези изследователи от Харвард депресията може да причини (или да бъде резултат от) възпалена храносмилателна система, с болка, която лесно може да се сбърка с болести като възпалително заболяване на червата или синдром на раздразнените черва.

Лекарите и учените понякога наричат червата „втори мозък“, тъй като са открили връзка между здравето на червата и психическото благосъстояние. Нашите стомаси са пълни с добри бактерии и ако има дисбаланс на добрите бактерии, може да възникнат симптоми на тревожност и депресия.

Минаването на балансирана диета и приемането на пробиотици може да подобри здравето на червата, което от своя страна може да повиши настроението.

7. Храносмилателни проблеми и нередовен стомах

Емоции като тъга, безпокойство и тревожност могат да нарушат храносмилателните ни функции. Проучване от 2011 г. доказа връзката между тревожност, депресия и стомашно-чревните проблеми.

Ашваганда - една билка, която помага при депресия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X