Напишете дума/думи за търсене

Ашваганда - билката-чудо при депресия и липса на енергия

Ашваганда е древна лечебна билка. Тя е класифицирана като адаптоген, което означава, че може да помогне на тялото ви да управлява стреса.

Ашваганда осигурява и множество други предимства за вашето тяло и мозък. Например може да засили мозъчната функция, да понижи нивата на кръвната захар и кортизола и да помогне в борбата със симптомите на тревожност и депресия.

1. Ашваганда е призната от древността
Ашваганда е една от най-важните билки в Аюрведа, форма на алтернативна медицина, основана на индийски принципи за естествено лечение.

Тя се използва повече от 3000 години за облекчаване на стреса, повишаване на нивата на енергия и подобряване на концентрацията.

Растението ашваганда е малък храст с жълти цветя, който е родом от Индия и Северна Африка. Екстрактите или прахът от корена и листата на растението се използват за лечение на различни състояния.

Много от ползите за здравето му се дължат на високата концентрация на витанолиди, за които е доказано, че се борят с възпалението и растежа на туморите.

2. Може да намали нивата на кръвната захар
В няколко проучвания е показано, че ашваганда намалява нивата на кръвната захар.

Едно проучване установи, че билката повишава секрецията на инсулин и подобрява чувствителността към инсулин в мускулните клетки.

Нещо повече, в проучване при хора с диабет тип 2, приемащи ашваганда 30 дни, се наблюдава понижаване нивата на кръвната захар. Изследването обаче не включва контролна група, което все пак е необходимо за напълно сигурни резултати.

3. Може да има противоракови свойства
Изследванията върху животни и в лаборатория са установили, че витаферин – съединение, което се съдържа в ашваганда, помага за предизвикване на апоптоза, което е процес на програмирана клетъчна смърт. Освен че убива раковите клетки, той също така възпрепятства растежа на нови. Проучванията върху животни предполагат, че може да помогне за лечение на няколко вида рак, включително рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, мозъка и яйчниците. Въпреки че няма доказателства, че ашваганда проявява подобни ефекти при хората, тези изследвания са обнадеждаващи.

4. Може да намали нивата на кортизола
Кортизолът е известен като хормон на стреса, който надбъбречните жлези отделят в отговор на високо напрежение, както и когато нивата на кръвната захар станат твърде ниски.

За съжаление в някои случаи нивата на кортизола стават хронично повишени, което може да доведе до високи нива на кръвна захар и повишено съхранение на мазнини в корема.

В едно проучване при хронично стресирани възрастни, тези, които взимат ашваганда, имат значително по-голямо намаление на кортизола в сравнение с контролната група. Тези, които приемат най-високата доза, се радват на средно 30% редукция на кортизола.

5. Може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството
Ашваганда е може би най-известна със способността си да тушира стреса.

Изследователите съобщават, че тя блокира пътя на стреса в мозъка на плъхове, като регулира химическата сигнализация в нервната система.

Също така няколко контролирани проучвания при хора са показали, че може да намали симптомите при хора със стресови и тревожни разстройства.

В 60-дневно проучване при 64 души с хроничен стрес тези от групата, която взима ашваганда, съобщават за 69% намаление на тревожността и безсънието средно в сравнение с 11% в групата на плацебо.

В друго 6-седмично проучване 88% от хората, приемали ашваганда, съобщават за намаляване на тревожността в сравнение с 50% от тези, които приемат плацебо.

6. Може да намали симптомите на депресия
Въпреки че този ефект не е подробно проучен, няколко проучвания предполагат, че ашваганда може да помогне за облекчаване на депресията. В едно контролирано 60-дневно проучване при 64 възрастни с депресия тези, които приемат 600 mg екстракт от ашваганда на ден, съобщават за 79% намаление на тежката депресия, докато плацебо групата отчита 10% увеличение.

7. Може да повиши тестостерона и да увеличи фертилността при мъжете

Добавките с ашваганда могат да имат мощни ефекти върху нивата на тестостерон и репродуктивното здраве. В едно проучване при 75 безплодни мъже групата, лекувана с ашваганда, показва увеличен брой сперматозоиди и подвижност. Нещо повече, лечението води до значително повишаване на нивата на тестостерон. Изследователите също така съобщават, че групата, която е взела билката, е имала повишени нива на антиоксиданти в кръвта си.
В друго проучване мъжете, които са взимали ашваганда за стрес, са имали по-високи нива на антиоксиданти и по-добро качество на спермата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X