Напишете дума/думи за търсене

Кога самотата се превръща в депресия

25% от хората страдат от самота. Това показва изследване на френски учени, които са посветили години работа, за да докажат, че да се чувстваш изолиран не е само неприятно усещане, а може да се превърне в болест.

Изследователите остават изненадани, че самотата не засяга предимно възрастните хора, както очаквали, а от нея страдат 7% от тези на възраст 15-25 години и 11% в границата 25-39 години. Разбира се с напредването на възрастта много хора започват да се чувстват по-самотни, но този процес е нормален, обясняват учените. Причините по-младите да се чувстват изолирани са различни – липса на самочувствие, неувереност, безработица, ниски доходи, страх от промяна, проблеми в общуването.

Отключва кризи

Психолози поясняват, че всеки човек има нужда от моменти, в които да бъде сам и да се посвети на занимания като четене, разходки, йога. Когато обаче индивидът прекарва повечето от времето си сам или единствено е посветен на виртуални контакти, това може да отключи кризи. Затова учени подчертават да сме бдителни за симптоми като апатия, страх от промяна, нежелание за създаване на нови контакти, прекалена притеснителност. Особено опасно е, ако преди никога не са се проявявали, а изведнъж ставаме тяхна жертва. Добре е да се потърси консултация със специалист, за да бъдат преодолени навреме.

За някои е радост

Френски учени подчертават обаче, че изолираният начин на живот не е задължително да се превръща в болест. Напротив, има много случаи на хора, които предпочитат да живеят сами и да имат само ограничени контакти с другите. Ако това не им носи усещане за непълноценност, нито събужда тъга, то тогава няма как да бъде възприемано като проблем, категорични са специалистите. И при самотата важи правилото, че от основно значение не е самото състояние, в което се намираме, а как го приемаме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X