Напишете дума/думи за търсене

Защо е толкова трудно да повярваме, че може да бъдем щастливи, ако сме сами?

Да си необвързан, е добре, когато си млад, но какво се случва, когато навършиш 30 години и си без партньор? Е, тогава ситуацията става доста сложна, защото за много хора е трудно да повярват, че може да се наслаждават на необвързаността. В крайна сметка всички сме израснали с идеята да живеем щастливо с половинка. Ако обаче вярвате, че романтичната любов винаги ви прави по-щастливи, вие се отказвате от други форми на благополучие.

Неврологията показва, че областите в мозъка, свързани с удоволствието и наградата, са по-активни, когато сме в компанията на тези, които обичаме. Това не е задължително да е вашият интимен партньор, може е баба ви или синът ви.

Ако имате сингъл приятели, трябва да избягвате да казвате неща като „Ще съжаляваш един ден“, „Не се притеснявай, това е само преминаваща фаза“ или „Просто все още не си срещнал подходящия човек“.

За мнозина е трудно да си помислят, че има хора, които наистина се радват, че нямат половинки.

Нека да разгледаме защо е толкова трудно да си представим факта да си необвързан като съзнателно житейско решение.

1. Тенденцията околните да се сватосват
Само си помислете за всички телевизионни сериали, книги и истории на „Дисни”, които внушават, че да имате връзка, е единственото правилно и нормално нещо.

Тенденцията да се поставя всичко в света по двойки е от древността. Например някои библейски текстове се позовават на идеята, че съпругът и съпругата трябва да станат „една плът“, а след това се сещаме и за Ной, който вкарва животните в ковчега, две по две.

Да бъдеш във връзка, не е само лично решение. Напротив, възприема се като нещо нормално и почти задължително да сте двойка. Следователно, необвързаните хора често са изправени пред социален и културен натиск в това отношение. Въпреки това е важно да сте наясно с ограничаващите вярвания, които свеждат връзките до малкия кръг от романтична любов, която включва само двама души.

2. Тези, които са необвързани, са се „провалили“
За някои безбрачието е равно на провал. Тези личности твърдят, че необвързаните хора никога не са намерили своята „по-добра половина“ или че е минало толкова много време и са „изпуснали влака“. Тази перспектива има определени негативни конотации като дефицит или липса на нещо.

Проучванията обаче показват, че необвързаните хора се радват на повече свобода. Нещо повече, те свързват напредъка в личностното си развитие с това, че са сингъл.

Разбира се, да си необвързан, има както предимства, така и недостатъци, но със сигурност не трябва да бъде демонизирано или романтизирано. Безбрачието като стигма или стереотип пренебрегва разнообразието от начини, по които индивидите могат да приемат своето семейно положение. Ето защо е важно да разберете, че хората могат да бъдат свързани по изключително различни начини.

Някои индивиди виждат това да си необвързан като знак за провал. От друга страна, има хора, които гледат на необвързаността като на истински триумф и шанс да развият плановете си за живота. Какъвто и да е случаят, никой не знае какво крие бъдещето за него, но всички знаем, че провалът е само прилагателно и не е достатъчно, за да опише сложността на човешките взаимоотношения.

3. Проблемът с остаряването
Може ли самотата да е проблем? Може би навлизането в есента на живота без партньор може да изглежда като лоша идея. В крайна сметка, ако си сам на стари години, с кого ще плачеш? Ако не се ожениш, с кого ще споделиш радостите си?

Няма място за притеснение. В „самотния” живот е напълно възможно да изразите своята емоция и привързаност към други хора. Например за по-възрастните мъже опитът да живеят сами означава да имат възможност за личностно израстване и свобода за самоопределение. В същото време те са в състояние да поддържат структура, баланс и чувство за цел в живота си.

Нито фактът, че човек никога не се жени или установява връзка, не обрича старостта му на самота. Напротив, насладата от любовта не е единственото право на женените. Необвързаните хора могат да се радват на достатъчно удовлетворяващи и подхранващи емоционални взаимоотношения през целия си живот. Не забравяйте, че да си необвързан, не е същото като да си сам или самотен.

4. Щастливо женен или щастливо необвързан
Кой е по-щастлив, женените или необвързаните сред нас? Първото нещо, което трябва да разберем е, че щастието е сложен феномен, който зависи от различни фактори.
Второто нещо е, че вместо да защитаваме необвързаността или
брака, трябва да се признае, че и двата статуса предлагат големи възможности за постигане на щастлив живот.

5. Да си сам срещу това да се чувстваш сам
Да си необвързан, не означава непременно да си самотен рейнджър. Всъщност много женени хора с големи семейства се чувстват самотни. Самотата се определя като неприятно преживяване поради липса на важни социални взаимодействия.
Не е свързано със семейното положение.


Да си необвързан, е различно от това да си самотен. Някои необвързани може да изпитат чувство на самота, но това не е значително по-различно от това при други групи от населението. Въпреки това ни е трудно дори да разберем самотата, защото сме свикнали със стереотипи и идеи, които не се изпълняват от всички необвързани или дори от повечето.

Да си необвързан днес, е напълно различно от стигмата, свързана с това преди 50 години, когато 75 процента от американското население се жени на възраст между 20 и 35 години. В днешно време идеята, че хората дават приоритет на други области от живота си, е по-скоро реалност за всички, тъй като е прието, че има повече от един начин да се живее пълноценен живот.

Да се чувстваш самотен, невинаги означава да си сам, тъй като има много хора с партньори, които също изпитват това чувство.
Идеята за „по-добрата половина“ е пълен мит. Всички сме заобиколени от хора, които могат да ни предложат своята любов и да получат нашата. Трябва да запомним, че любовта надхвърля семейното положение и не включва само романтичния вид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X