Напишете дума/думи за търсене

Негативни митове за необвързаните хора

Бракът не е непременно всичко на този свят, а да си сам, не е непременно пълнокръвен кошмар. Въпреки че все още има много митове около необвързаните хора, истината е, че в днешно време броят на хората, които избират да бъдат необвързани, непрекъснато нараства.
В днешно време бракът и семейството не са синоним на успех. Браковете могат да се провалят, семействата могат да бъдат нефункциониращи и разбитото сърце може да е резултат от тези неща.

Разбира се, наличието на партньор може да донесе страхотни неща в живота ни. Това обаче не означава, че е от съществено значение. Ето защо много хора са избрали да стоят далеч от този вид интимни ангажименти.

Въпреки това все още съществуват някои негативни митове за необвързаните хора.

Необвързаните хора са по-малко щастливи
Това е един от най-разпространените митове за необвързаните хора. Някои смятат, че фактът, че не живеят с партньор, прави тези хора кисели.

Обикновено първите етапи на любовта са пълни с еуфория и ентусиазъм. Въпреки това двойките, които живеят заедно, преминават през тази фаза в даден момент от връзката си. Когато се преместите с партньора си под един покрив, трябва да се адаптирате към много промени и ще трябва да се справите с разногласия. Същото се случва и със самотните хора: те могат да бъдат толкова щастливи или нещастни като женен човек. Всичко зависи от това как управляват ресурсите си и ежедневието си.


Необвързаните хора са много самотни
Фактът, че живеете сами, не означава, че ще се чувствате самотни. Точно както животът с партньора ви не означава непременно, че ще се чувствате в добра в неговата компания. Всеки е сам до известна степен и връзките, които създава с другите, могат да прогонят самотата, но не и да се отърве напълно от нея.
Един човек може да се чувства по-малко самотен от някой във връзка. Понякога бракът ограничава социалните
взаимоотношения, които всеки човек има. В повечето случаи вниманието е насочено предимно към техния партньор и деца, което прави приятелствата и семейството по-малко приоритетни.
Неангажираните интимно хора обаче имат повече време да изградят няколко значими връзки.

„Самотните” хора винаги мислят за брак
Това е един от митовете за необвързаните хора, който все още съществува, защото произтича от идеята, че да си необвързан, означава, че си провал. Някои индивиди не са осъзнали, че много мъже и жени по света всъщност съзнателно са решили да не поддържат връзка.

В днешно време начинът на живот е по-разнообразен. Някои искат да прекарат цялото си време в пътуване по света; други са по-фокусирани върху кариерата си; трети просто не са намерили човек, който да ги мотивира да направят големи промени в битието си. С две думи, необвързаните хора не искат непременно да се женят или да имат романтичен партньор.

Те са егоцентрични
Психологът Бела ДеПауло от Харвардския университет написва книга, наречена „Избрани: Как необвързаните са стереотипни, стигматизирани и игнорирани и все още живеят щастливо до края на дните си”. В нея тя говори за някои интересни данни за митовете за необвързаните хора. Такъв е фактът, че само 30% от женените хора са готови да помогнат на приятелите и семействата си или да се включат в хуманитарни каузи, докато процентите при необвързаните личности, които са готови да направят това, скачат до 70.

Необвързаните хора са „стара мома“ или „са гейове, които все още не са го обявили пред околните“
Думата „мома“ има унизителна конотация и има тенденция да етикетира онези жени, които достигат определена възраст и не са се омъжили. Истината обаче е, че този етикет е признак на остарял манталитет. От друга страна, има и идеята, че когато някой мъж е бил сам през целия си живот, това означава, че не е „гей, който не го е обявил пред околните“.

И в двата случая има предразсъдъци. Това, което някога беше „странно“, днес е нарастваща тенденция. ДеПауло посочва, че в момента, за първи път в историята, във Великобритания има повече необвързани, отколкото женени души: около 51%. В САЩ процентът е около 41, а в други страни, като Чили, е около 30%.

Не е добра идея да оставате необвързани, ако искате да имате връзка, но също така не е добра идея да се ожените само защото предразсъдъците ви казват, че това е правилното нещо. Сега живеем в много по-гъвкави времена, което означава, че може да живеете както искате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X