Напишете дума/думи за търсене

Защо е толкова хубаво да останеш сингъл

Да си сам и без партньор рядко е забавно. Още по-рядко е лесно. Самотният живот на хората често се представя като чистилище, което те са принудени да търпят, докато не намерят душата си. Проучване от 2008 г., публикувано в Европейското списание за социална психология, установи, че самотните хора често се смятат за по-нещастни от другите.

Но според психолозите тези стереотипи може да бъдат разбити. Защото съществуват много предимства на това в някакъв период от живота си да останете сингъл.

Сигурно не ви се вярва, но да бъдеш в отношения с някого си има своята цена. Интимността и партньорството заемат гигантско място в нашите глави. Въпреки че голяма част от това се случва несъзнателно, друга част изисква нашето пълно внимание и фокусиране. Когато си с някого, вашите отношения имат нужда от усилия и работа всеки ден. Докато, когато си сам, обратното, твоите усилия и работа са съсредоточени изцяло в теб самия. Сега е времето да научиш много за себе си и за своите желания, както и да започнеш да ги гониш. Сега е времето да мечтаеш на едро и да сбъдваш, да сбъдваш, да сбъдваш. Сега е времето да направиш от себе си човека, от когото би се гордял и който ще потърси своята половинка със самочувствието колко много може да даде.

Всички амбиции, които някога може да ви хрумнат, имат шанс да се родят и осъществят именно сега, когато сте сами и няма нужда да се синхронизирате с някого.

Хората, които са във връзка, често се губят в другия, претопяват се буквално. Или се напасват толкова към него, че губят част от идентичността си, или просто забравят за собствените си нужди и растежи в стремежа си да се уеднаквят с неговата личност и интереси. Затова времето, в което сте сингъл, може да ви послужи да градите себе си и да развивате онези части от личността си, които искате да изпъкват и да ви определят.

Нямате представа колко рядко в живота имаме време да работим върху личностното си развитие. Първо сме твърде малки и млади, за да съзнаваме какво е това, след това идва брак, деца, после криза на средната възраст... и кога се грижим за себе си? За душата си, за извисяването на ума си, за детските си мечти?

Всеки път, когато завидите на някоя двойка, си припомнете това. Те може и да са щастливи, но са така потънали в това да бъдеш с някого, че едва ли имат мотивацията, времето и мъдростта да поработят върху себе си. И да полетят към смелите си утрешни дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X