Напишете дума/думи за търсене

Какво става с тялото, ако ядем по 3 фурми на ден една седмица

Въпреки че фурмите не се считат за суперхрана, те са много близко до това определение. Те предлагат изключително много ползи за здравето, а фактът, че са много сладки и вкусни, ги прави още по-неустоими. Отнема само една седмица консумация на плод, след което тялото ще ви благодари.

1. Подобрява костното здраве

Според д-р Джули Гардън-Робинсън, професор в Държавния университет в Северна Дакота фурмите съдържат бор, който насърчава здравето на костите. Друго проучване показва, че минерали като фосфор, калий, калций и магнезий, които се намират в този плод, укрепват костите и се борят с болести като остеопорозата.

2. Добро е за храносмилането

Фурмите имат високо съдържание на фибри, а на храносмилателната ни система те са й наистина необходими за правилно функциониране.

Приемът на фибри предпазва от запек и насърчава редовното изхождане. Проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, показва, че хората, които консумират фурми редовно, имат много по-добра храносмилателна система, отколкото тези, които не го правят.

3. Помагат срещу стреса и депресията

Фурмите съдържат витамин В6, който е доказано, че помага на тялото да произведе серотонин и норепинефрин, които подобряват здравето на мозъка. Серотонинът регулира настроението, докато норепинефринът се бори със стреса. Освен това ниските нива на В6 са свързани с депресия. Колкото повече приемаме от този витамин толкова по-добре ще се чувстваме не само физически, но и психически.

4. Може да предотвратят сърдечни заболявания

Тези плодове намаляват нивата на триглицеридите и намаляват оксидативния стрес – два рискови фактора, отговорни за сърдечни заболявания и атерогенеза. Те са богат източник на калий, който понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт, както и други заболявания, свързани със сърцето.

5. Намаляват риска от рак на дебелото черво

Това растение защитава храносмилателната система и червата от вредни бактерии, намалявайки риска от разпространението им до дебелото черво. Хората, които консумират фурми редовно, увеличават производството на добрия вид бактерии, които ни предпазват от растежа на раковите клетки в дебелото черво.

6. Облекчават симптомите на сезонни алергии

Сезонният алергичен ринит засяга милиони хора по света, но за щастие фурмите имат положителен ефект върху него. Финиковата палма, чиито плодове са фурмите, е ефективна при намаляване на няколко маркера на възпаление при пациенти с това заболяване.

7. Помагат при отслабване

Фурмите също може да помогнат при загуба на тегло. Заради високото си съдържание на фибри се чувствате по-дълго време сити, а това предотвратява увеличаването на кръвната захар.

Освен това в тях се съдържат антиоксиданти като антоцианини, феноли и каротеноиди. Те освобождават тялото от токсини, засилват храносмилането и увеличават метаболизма, което води до загуба на тегло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X