Напишете дума/думи за търсене

Какво да правите, ако се чувствате самотни във връзката

Да бъдеш самотен не е само емоция, запазена за тези, които са сами. Казват, че да се чувстваш самотен, когато си сам, е мъчително, но много по-мъчително е да си самотен във връзка. „Това се случва много често - хората да се намират в дългосрочни връзки и да се чувстват самотни“, казва Нилуо Дардащи, психолог от Ню Йорк.

Защо някои хора се чувстват самотни във връзката си?

Една от причините да се чувствате самотна може да бъде, че връзката ви не функционира толкова добре, както някога. Проучване на изследователския център Pew установи, че 28% от хората, които са недоволни от семейния си живот, се чувстват самотни през цялото време или през повечето време.

Това чувство на самота често може да се прояви, когато двойката е загубила емоционалната си връзка, казва Гари Браун, лицензиран семеен и брачен терапевт от Лос Анджелис. „Дори и в най-добрите отношения има такива моменти, когато единият или двамата партньори са се отдалечили и се чувстват отчуждени един от друг“, казва той.

Нежеланието да изглеждаме уязвими също може да допринесе за чувство на самота в рамките на романтичните отношения според Джени Таиц, клиничен психолог и автор на „Как да бъдеш сам и щастлив“. „Един от факторите, които допринасят за самотата, е да не говорим за своите чувства или да споделяме само неща, които може би са малко по-безопасни за споделяне“, казва тя.

Социалните медии също биха могли да играят роля. Според Таиц сравняването на връзката ви с тези, които виждате в социалните медии, може да породи усещане за самота. Нека да кажем, че е денят на Свети Валентин, например, и вие сте имали приятна вечеря с вашата половинка, но нищо изключително. След това отваряте Facebook и започвате да гледате снимки от супер интересни ресторанти, романтични жестове като гигантски букети и подаръци и т.н. Това създава предпоставки да се почувствате самотни на мига. Когато сравнявате отношенията си с тези в социалните мрежи, вие несъзнателно се дистанцирате от вашия партньор. А тази дистанция създава усещане за самота също. Изследване от 2017 г., публикувано в Американското списание за превантивна медицина, установи, че хората, които съобщават, че прекарват повече от два часа на ден в социалните мрежи, са два пъти по-склонни да се чувстват самотни от тези, които прекарват половин час в тези платформи.

Понякога чувството за самота може да предшества действителна криза. Проучване от 2016 г. установи, че самотата може да бъде наследствена черта и че има определени хора, които са генетично предразположени да я усещат през целия си живот. Дардашти предупреждава, че влизането във връзка като средство за излекуване на съществуващото чувство за самота не е добра идея. Защото няма човек, който може да реши вътрешните ни проблеми. Тази задача и отговорност си е изцяло наша.

Как да преодолееш чувството за самота в една връзка?

Ако самотата произтича от връзката ви и отношенията с партньора ви, е време да поговорите с него. „Първото нещо, което трябва да направите, е да осъзнаете какво чувствате и след това да се обърнете към партньора си и да се разкриете напълно пред него - казва Браун. - Това трябва да се случи по начин, по който партньорът ви да не се чувства съден и виновен."

Започнете с това, че искате да споделите нещо, което от известно време смущава душевния ви комфорт. Помислете и за всичски фактори, които неусетно са довели двама ви дотук – стрес в работата, финансови проблеми, свикване с рутината, свикване един с друг и т.н. В никакъв случай не отправяйте директни упреци – така разговорът няма да завърши добре. Нека звучи по-скоро така: „Знам, че е нормално след 10 години брак хората да свикват един с друг, да си отделят по-малко внимание, да си правят по-рядко жестове, но не искам ние да се възприемаме за даденост – себе си и нашата връзка. Това, че се превръщаме в стандартната двойка от мъж и жена, които са си омръзнали, ме наранява и ме кара да се чувствам самотна. Какво можем да направим заедно, за да го преодолеем?“.

Изключително важно е да дадете на партньора си да разбере, че искате заедно да решите проблема, а не очаквате някаква светкавична промяна само от негова страна.

Ако получите разбиране, със същия такт и откритост продължете да работите, за да подобрите атмосферата между вас. И помнете, че дори в най-здравата и идеална връзка, ако човек не е в мир и хармония със самия себе си, той няма как да е щастлив.

Успех и бъдете щастливи!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X