Напишете дума/думи за търсене

Признаци на приближаващия развод

Навън слънцето отново напомня за себе си, птиците пеят, а на вас ви се налага да се приготвите да излетите от семейното гнездо. Не за друго, ами понеже нещата с половинката ви не вървят добре. Кои са знаците, които недвусмислено ще ви покажат, че е дошло време да разперите криле и да изберете свободата.

Професор по психология от университета Вашингтон в Сиатъл твърди, че има седем признака, по които може да разпознаем наближаващия развод. В продължение на 40 години проф. Джон Готман е изучавал проблемите на брака и твърди, че след 5-минутен разговор с брачна дойка може да каже какво бъдеще я очаква. Според Готман за щастлив може да се смята брак, в който позитивните емоции имат превес над отрицателните в ежедневния живот. Той назовава 7 признака, които с точност до 90% указват, че разводът не е далеч:

- Споровете започват със сарказъм.

- Критиките са насочени към качествата на другия като личност и партньор.

- Думите и жестовете изразяват презрение или насмешка.

- Използват се оправдания, в които вината изцяло се насочва към партньора.

- Издига се „защитна стена” – избягване на комуникацията, за да се избегнат болката и обидата.

- Прекомерна емоционалност в реакциите – както на словесни нападки, така и при физическа заплаха.

- Неспособност скандалът да се прекрати и неумение след края на конфликта отношенията да се върнат към обичайния си вид.

Още лоши знаци

Специалистите са категорични, че усещането за самота, при положение че имате партньор, също говори зле за съдбата на брака ви. Ако предпочитате да прекарвате времето си с приятели, харесва ви да пътувате с голяма компания, а не само с половинката, а разговорите с благоверния се свеждат до обсъждане на битови въпроси, нещата определено вървят към край. Липсата на желание за подобряване на връзката е още един лош знак – карате се, крещите или се критикувате, общо взето, все едно ви е и не виждате смисъл да правите усилия, за да сте щастливи с точно този човек. Става дума за ситуацията, в която несъзнателно казвате „аз”, а не „ние”, когато разсъждавате за бъдещето. Физическото охладняване не е просто неизбежна рутина в дългогодишните връзки. Отсъствието на подтик за докосване, прегръдки и сексуални контакти дори когато не сте в стрес и сте добре отпочинали, е сериозен сигнал за охлаждане на отношенията. Ако повечето от изброените признаци са налице, може би наистина е време да полетите към следващата си любов.

Вижте снимките си от гимназията...

Преди известно време американски психолози установиха, че ученическите снимки може да служат за прогнозиране на евентуален развод. Хората, които на детските си снимки изглеждат нещастни, като възрастни се развеждат 5 пъти по-често в сравнение с тези, които се усмихват на снимките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X