Напишете дума/думи за търсене

Искате съвет за брака си? Попитайте разведените

Д-р Тери Орбух е позната в Щатите като „Любовния доктор”. Тя е психолог, професор в мичиганския университет и едно от изследванията й, продължило цели 25 години, е базирано на опита на 373 брачни двойки. За периода на анализа 46 % от тях са се развели, а д-р Орбух изследвала какви са грешките, които те са допуснали и какво съветват преминалите през развод онези, които все още са щастливо женени.

Грижете се за настроението на половинката си!

15 % от разведените казват, че ако можеха да върнат влемето назад, биха давали на половинката си повече от това, което Любовния доктор нарича „емоционално утвърждаване”. То включва комплименти, гушкане и целувки, държане за ръце, изричане на заветните думи „Обичам те” и всякакъв род подкрепа.

Разведените казват, че има четири важни момента, за да е успешна връзката: колко често партньорът ти показва любовта си, колко често те кара да се гордееш със себе си, колко често те хвали за идеите ти и нещата, които правиш, и колко често прави съвместния ви живот интересен и вълнуващ.

Разведените не наблягат на секса като особено важен аспект в демонстрирането на любов и привързаност. Според д-р Орбух мъжете имат нужда да им се показва любов по други начини дори повече от жените. Всеки ден правете нещо, с което засвидетелствате на половинката си, че я цените. Можете да го сторите с думи: „Ти си страхотна майка!” или с действия: жени, прегърнете мъжете си, пригответе им любимата им баница или торта; мъже, излезте преди жена си и й изчистете колата от снега – има милиони начини да показваме любовта си.

Говорете за пари!

Парите са основният повод за конфликти в повечето семейства – дори при тези, които не се развеждат, показва проучването на д-р Орбух. 49 % от хората се карат за пари. Някои се карат, защото единият харчи много, други, защото някой лъже за харчовете си, трети защото не изкарват по равно и т.н. Затова Любовния доктор съветва още в началото на връзката си двойките да обсъждат личния си подход към финансите и да съставят план, с който да са съгласни и двамата. Могат да решат да събират парите си или да имат отделни сметки. Могат също да имат сметка за фамилните разходи като режийни, транспорт, такси за училище, храна и т.н., която да захранват заедно, но да им остават и за лични нужди.

Внимание!

6 от 10 анкетирани, които вече са имали развод зад гърба си, но са започнали нова връзка, избират да не комбинират финансите си с тези на партньора.

„Говорете за парите, но не само, когато дойде време за данъци, съветва Орбух. Поставете правила и се придържайте към тях.”

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X