Напишете дума/думи за търсене

Нещастието – болестта на XXІ век

По медицинска оценка между 50 и 75% от всички сериозни заболявания са свързани със стреса. Усещането за нещастие може да има тежки физиологични последствия – то е причина за автоматични реакции в тялото, всяка от които нанася щети. Ако реакциите не престанат дълго време, вредите могат да имат дългосрочен ефект.

Стресът представлява неспецифична реакция на организма при екстремални фактори или при заплашваща ситуация. Под въздействието му в организма се изработва хормонът адреналин, чиято основна функция е да осигури оцеляване на тялото. Наличието на определени количества от този хормон е жизнено необходимо, но излишъкът е вреден и може да е дори смъртоносен.

Тревожността е състояние на съзнанието и тялото, свързано с безпокойство, напрежение, нервозност. Когато тревогата и страхът започнат да влияят на всекидневния живот, болестите зачестяват. А колкото по-нещастен се чувства човек, толкова е по-уязвим на всякакви заболявания. Външни източници на усещането за нещастие и безпокойство може да бъдат смяна на местожителството или работата, смърт на близък човек, раздяла или развод, парични проблеми, стрес в работата, обвързаност с определени срокове, спорове, недоспиване.

Обърнете внимание на ранните сигнали – колкото по-бързо ги осъзнаете, толкова по-лесно ще се справите с причините и последствията за организма. Защото щастието е обичайното ни състояния, а всичко останало са отклонения, които трябва да се лекуват. Сред физическите сигнали са: главоболие, болки в гръбначния стълб, киселини, болки в гърдите, плитко и повърхностно дишане, виене на свят, алергични реакции, мускулни спазми. Сред психологическите сигнали са депресията, дезорганизираността, отбранителната позиция, несамостоятелността, загубата на делови качества. Ако дълго време пребивавате в състояние на стрес, се появяват по-сериозни симптоми – пристъпите на паника обичайно протичат за кратко във вид на емоционални взривове, съпроводени с чувство на ужас, усилено сърцебиене и потене.

Как да се погрижите за себе си

Лекарството: подбор на хората около нас!

За да се справите с генералното усещане за нещастие, научете се първо да се справяте със стреса. Използвайте техники за релаксация – например, дълбоко равно дишане, спорт, който ви харесва или просто редовни разходки на слънце и чист въздух. Спрете или намалете до минимум алкохола и цигарите, ограничете кофеина, тъй като той може да усили проявата на тревожност. Ако ситуацията е сериозна и пречи на всекидневния ви живот, непременно отидете на лекар. Разкажете на близките и приятелите си, че преминавате през труден етап. Ако лекарят ви предпише лекарства, следвайте стриктно схемата на прием и в никакъв случай не ги спирайте самоволно, когато се почувствате по-добре.

Щастието е вирус – лесно прихваща

Според американски психолози щастието е вирус – живее по всички закони на инфекциозните заболявания. След експеримент те достигат до извода, че позитивното възприятие на живота зависи не от личния и професионалния живот, нито от парите и здравето. Тайната на щастието е в средата, в която живеем. Ако около вас преобладават доброжелателните, щастливи и усмихнати хора, това светоусещане се попива лесно и бързо. Тоест, напълно възможно е да се заразите с щастие. Обяснението е просто: хората автоматично се настройват на вълната на околните. Затова просто се обграждайте с доволни от живота хора, за да сте здрави.

Важно!

Клиничните изследвания показват, че стресът може да повиши нивото на холестерола в кръвта, което на свой ред повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Други експерименти свидетелстват, че хората, намиращи в стресово състояние, имат понижено ниво на Т-лимфоцитите в кръвта, които помагат на организма да се бори с инфекциите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X