Напишете дума/думи за търсене

8 сигнала за наближаващ инфаркт

Инфарктът е ужасяващо нещо, най-вече заради трудното му предварително предвиждане. Но няма нужда да живеем в постоянен страх дали ще сме следващата жертва на това сърдечно-съдово състояние. Най-добре е да си отваряме очите за тези 8 предупредителни сигналa.

Коремна болка

Ако коремът ви е подут, усещате болка или ви се повдига, това може да е предупредителен знак за инфаркт. Особено ако болката се появява и отминава на талази.

Безсъние

Трудно ви е да заспите, имате лек сън и се събуждате прекалено рано – това може да са симптоми на безсъние. То от своя страна се свързва с увеличения риск от инфаркт, особено сред жените. Безпокойството и разсеяността също са симптоми на хронично безсъние.

Необичайна умора

Усещате се уморени, нищо че сте спали като бебе? Това може да е сигнал, индикиращ приближаващ инфаркт.

Косопад

Едни от най-видните сигнали за сърдечносъдово заболяване е косопадът в областта на темето. Това най-често се наблюдава при мъже около 50 години.

Необичаен сърдечен ритъм

Аритмията (нарушение на сърдечния ритъм) или тахикардия (учестено сърцебиене) може да се появят внезапно и обикновено траят 1-2 мин. Ако не отшумят, може да усетите замайване и екстремна умора.

Недостиг на въздух

Ако усетите диспнея, или задух, която не отшумява в продължение на месеци, то е твърде възможно това да е един от симптомите за предстоящ инфаркт.

Необичайно потене

Въпреки че по време на менопауза горещите вълни са често срещано явление, то може да е сигнал за нещо далеч по-лошо и сериозно. Ако не сте в тази възрастова група, а се потите прекомерно, може да се окаже, че ви заплашва инфаркт.

Болки в гръдния кош

Най-големият и често срещан симптом е некомфортното усещане в двете ръце, челюстта, врата, раменете и гръдния кош. При мъжете това са едни от сигурните показатели за неизбежен инфаркт. При жените тези сигнали се наблюдават само при 30 процента от тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X