Напишете дума/думи за търсене

Панацеята червено грозде

Отдавна е известно, че французите са едни от най-здравите хора, а Франция е от страните с най-много дълголетници. “Френският парадокс” е термин, използван от английски диетолози, за означаване на очевидно противоречие между традицията на френската кухня и здравето на французите.

Терминът е въведен през 1992 г. от проф. Серж Рено от университета в Бордо. Оказва се, че процентът инфаркти при французите е много по-нисък от този при американците. Във Франция на 100 000 души население на средна възраст се падат по 145 инфаркта годишно, а в САЩ - 315 инфаркта. В средиземноморска Франция, където храната е с високо съдържание на мазнини, консумират се вино и алкохолни напитки, общото здраве е доста добро. Инфарктите са само при 80 от 100 000 души годишно, или 4 пъти по-малко, отколкото в САЩ. А продължителността на живота е с около 10 години повече.

Една от разискваните и богата на доказателства хипотеза е, че причината както за дълголетието, така и за ниската сърдечносъдова заболеваемост при французите, е консумацията на червено вино. Доказано е, че 1-2 чаши на ден съдействат за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

Има доказателства, че ресвератролът, един от многото полифеноли в червеното вино, наред с високите антиоксидантни свойства на семките на червеното грозде, е силна защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Това е доказано от екип на INRA (Национален институт по агрономически изследвания) през януари 2010 г. Факт е, че червеното грозде е богато на проантоцианидини. Те са мощни антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките, заздравяват кръвоносните съдове и предпазват капилярите от увреждания, причинени от свободните радикали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X