Напишете дума/думи за търсене

9 лесни теста, с които да проверим здравето си сами

Всеки, когото го е грижа за здравето му, веднъж в годината си прави пълни медицински изследвания. Въпреки това не е нужно да чакате да изтекат 365 дни, за да направете замерване на физическия си статус. Има елементарни тестове, които може да направите, за да диагностицирате сериозно заболяване, преди да се появят първите симптоми.

„Мила“ събра поредица от прости тестове, с които да оцените риска от развитие на някои заболявания и да разберете дали трябва да посетите специалист.

1. Сърдечни и белодробни заболявания

Сгънете показалците си един срещу друг и допрете ноктите им. Виждате ли форма на малък диамант между тях? Страхотно, това означава, че сърцето и кръвоносните ви съдове са напълно здрави.

Ако няма място между ноктите ви, това може да е признак за одебеляване на плочката. Фактът, че ноктите стават по-дебели, означава, че в кръвта няма достатъчно кислород. Недостигът на кислород може да бъде причинен от множество причини, в това число сърдечносъдови заболявания, белодробни и стомашно-чревни проблеми.

2. Инсулт или деменция

За този тест се нуждаете от таймер. Сгънете крака и го повдигнете успоредно на пода. Стартирайте таймера. Ако може да стоите така 20 или повече минути, това означава, че при вас има минимален риск от инсулт или развиваща се деменция. И обратно: ако имате проблеми с поддържането на равновесие на един крак, това може да сигнализира за проблеми със съдовете на мозъка.

3. Анемия

Застанете пред огледалото и дръпнете надолу долния клепач на окото. Ако цветът е розов, всичко е наред. Ако имате анемия, цветът може да бъде бледорозов или дори жълтеникав. Тя е причинена от липсата на хемоглобин и показва, че мускулите и тъканите в тялото не получават достатъчно кислород. Ако забележите, че сте бледи, бързо се уморявате или дишате тежко, потърсете лекар.

4. Хормонален дисбаланс и липса на микроелементи

Загубата на коса е естествен процес. Според лекарите, ние губим от 50 до 100 косъма всеки ден. За да разберете дали има основание за притеснения, може да направите този прост тест.

Косата ви трябва да бъде изсушена и чиста. Хванете кичур коса и издърпайте леко. Ако имате само около 2-3 косми в ръката си, е напълно нормално. Ако имате повече, трябва да посетите специалист.

Може да има много причини за косопад - стрес, лоша хигиена или сериозни здравословни проблеми. Косата често изтънява при хормонален дисбаланс или недостиг на хранителни вещества. Тези симптоми не трябва да се пренебрегват.

5. Синдром на карпалния тунел

Този тест е особено препоръчителен за хората, които работят на бюро, художниците и колоездачите. Те най-често са жертви на Синдрома на карпалния тунел.

Сгънете ръцете и ги повдигнете към лицето. Опитайте се да достигнете до основата на дланта с върховете на пръстите. Ако може да задържите така за 1-2 минути, вие сте добре. Но ако имате изтръпване, вкочаненост или болка в китките или пръстите, това може да е признак на Синдром на карпалния тунел.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X