Напишете дума/думи за търсене

9 лесни теста, с които да проверим здравето си сами

6. Диабет

За да направите този тест, имате нужда от помощ. Помолете партньора си да вземе молив с гумичка. Накарайте го да докосне стъпалото и пръстите на краката първо с острия край на молива, а после и с гумата. Може ли да кажете коя страна на молива ви е докоснала, без да гледате?

Ако не почувствате напълно докосването, това означава, че нервните окончания на краката ви не функционират правилно. Ниската чувствителност може да бъде индикатор за диабет.

7. Артериални проблеми

Легнете на пода и повдигнете краката си под ъгъл от 45°С на стената. Задръжте така за няколко минути. След това оценете цвета на краката. Ако са пръстите и долните ви крайници са бледи (почти бели) крака, това е сигнал за много лошо кръвообращение.

Периферните артерии доставят кръвта към крайниците. А когато артериите се запушат, мускулите не получават достатъчно кислород и неприятни симптоми като скованост и болка може да се появят. Това състояние се нарича периферна артериална болест и е трудно да се забележат симптомите в началото. Ако не се лекува, това състояние може да доведе до инфаркт и инсулт.

8. Проблеми със слуха

За да направите този тест, трябва да сте в тиха стая. Поставете ръката си близо до ухото и потъркайте пръстите си един в друг. Чувате ли звука? След това поставете ръката си възможно най-далеч от ухото си и отново потъркайте пръстите си. Можете ли да чуете звука?

9. Предразположеност към сърдечносъдови заболявания

За да направите този тест, ще трябва да се качвате по стълби, докато пеете. Може да говорите по телефона или да прочетете нещо на глас. Най-важното е да произнасяте звуци, докато се катерите по стълбите. Ако чувствате, че сърцето ви бие ожесточено и не може да дишате добре, това означава, че вашата сърдечносъдова система и белите дробове не може да се справят с физическата активност.

Случаите, в които е задължително да ядем повече сол

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X