Напишете дума/думи за търсене

Как в домашни условия да се отървем от нитратите

Пролетна диета на сокове и салати – звучи прекрасно. За съжаление обаче този прочистващ режим може да се окаже бомба от нитрати и вместо да донесем свежест и здраве на организма си, да се натровим. Затова винаги имайте едно на ум за нитратите!

Мазнина + нитрати – изключително опасна комбинация

Всъщност в малки количества нитратите не са опасни за здравето ни. Рискът се появява, когато те се преобразуват в нитрити. А това се получава най-вече, когато не се съхраняват правилно, когато се подлагат на термична обработка или се добави към тях мазнина. Затова се препоръчва да не ядете зелени салати с олио, а овкусени единствено със сок от лимон. Той съдържа витамин С, който ще неутрализира нитратите. По същата причина не е добре да пържите зеленчуци, защото така ги превръщате в концентрат на нитрити. Също не бива да притопляте ястията по много пъти.

Водата - вечният помощник

Кой не знае, че зеленчуците трябва да се мият добре. Но не просто да се облеят с вода, а да се оставят под течаща вода продължително, дори да се накисват. По този начин се намалява количеството на нитрати. Затова преди да готвите картофи например е добре да ги обелите, нарежете на парчета и накиснете за половин час в студена вода, която след това да изхвърлите. Същото важи и за зелените салати – преди ядене, измийте добре салатата листо по листо и след това ги накиснете във вода със сол за половин час.

Както казахме при термична обработка нивото на нитритите се увеличава, затова, когато рецептата го позволява, изхвърляйте водата, в която сте варили зеленчуци и то веднага. Още по-добър ефект ще има, ако вече сварените зеленчуци залеете със студена вода. Колкото по-бързо изстинат, толкова по-малко нитрати ще останат.

Тествайте

Съществуват специални тестове за определяне количеството на нитрати. Те са подобни на лентички и могат да се намерят предимно в аптеките или в специализирани магазини и да ви помогнат да определите колко здравословно се храните всъщност. Върху лентичката се слагат няколко капки сок от плода или зеленчука и тя се оцветява в различен цвят в съответствие от количеството нитрати. За съжаление обаче излиза скъпо, ако трябва да се използват такива тестове всекидневно при всяко хранене. Най-купувани са тези за домашни любимци, защото за съжаление много от малките животинки като хамстери и морски свинчета умират точно от високите нива на нитрати в плодовете и зеленчуците, с които ги хранят стопаните им.

Съществуват и тестове за определяне на съдържанието на нитрати във вода, които са задължителни за любителите на риби, защото се оказва, че ако не се използва специален филтър или водата в аквариума не се сменя достатъчно често, в нея също се натрупват нитрати, което е пагубно за рибите.

---

От Асоциация “Активни потребители” съветват:

- внимателно избирайте зеленчуците – ако имат жълтеникави участъци, това значи, че съдържат много нитрати;

- не консумирайте престояли зеленчуци, а всичко съхранявайте в хладилник;

- измивайте обилно зеленчуците и изхвърляйте кочаните и външните листа на марулята и зелето, които съдържат най-много нитрати;

- винаги белете краставиците и тиквичките и отстранявайте краищата им;

- задължително белете и репичките и изхвърляйте най-горния слой и основата на пресния лук;

- витамин С пречи на нитратите да се превърнат в нитрити и от тях да се образуват канцерогенни съединения. Подправяйте салатите с лимон или пийте цитрусови сокове в комбинация със зеленчуковите ястия.

Важно!

Най-много нитрати има в зелените салати, пресния лук, репичките, спанака, тиквичките, зелето, морковите. Но също така се съдържат и в много млечни и месни продукти, особено салами и пушени меса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X