Напишете дума/думи за търсене

Не бъдете „кисели” – опасно е за здравето

Главоболие, умора, безпокойство и много други неприятни състояния може да се дължат на тази ваша „кисела природа”. Лошото ви настроение води до стрес, нарушава биохимичните процеси и буквално прави кисели и тъканите ви.

Една голяма група типични за съвременния свят заболявания се дължат на нарушения алкално-киселинен баланс, който бойкотира биохимичните процеси, извършващи се в тялото ни. С течение на времето това поставя под заплаха метаболизма ни, защитата ни от инфекции, ускорява процесите на стареене, застрашава ни с образуване на пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и др.

Изкушават ли ви бързите храни?

Често ви мъчи главоболие, гади ви се безпричинно, чувствате се отпаднали, дори и сутрин след ставане, усещате слабост в мускулите, оплаквате се от прекалено мазна кожа, проблеми с храносмилането, крампи... Ако разпознавате себе си в тази картина, възможно е да страдате от ацидоза (повишена киселинност в кръвта и някои тъкани). Ацидозата се дължи на различни фактори: прекомерна употреба на храни, богати на животински мазнини и протеини, както и на такива с бързи въглехидрати. Но не само т.нар. бързи храни са виновник за плачевното ви здравословно състояние. Повишена киселинност в организма се получава и при недостиг на храни, богати на витамини и минерали (алкалнообразуващи), при нездравословен начин на живот – по-малко движение и повече стрес, прекляване с диети; причина може да са някои заболявания и др.

Как бързо да върнете равновесието

С балансирана диета - минимум 70% пресни плодове и зеленчуци ежедневно. Най-подходящи са зеленолистните зеленчуци. Откажете се от кафето – подходящ за вас е зеления чай (без захар!), който също съдържа кофеин, но пък е от групата на алкалните храни, с много антиоксиданти.

Ограничете алкохола, газираните и подсладени напитки, които извличат калция от организма и повишават киселинността в тъканите, храните, които съдържат рафинирана захар, както и всякакви бързи храни. Чаша топла вода с лимон сутрин, на празен стомах, помага за алкализирането на тялото, а и стимулира отделителната ви система и черния дроб.

Друг чудесен помощник в битката с „киселата ви природа” е натриевият фосфат – важен минерал за регулирането на алкално-киселинното равновесие в организма.

И не забравяйте задължителният компонент за здраве, а и за добро настроение – движението, поне по 30 минути дневно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X