Напишете дума/думи за търсене

Случаите, в които е задължително да ядем повече сол

Повечето хора са свикнали да мислят за солта като за нещо вредно и винаги се опитват да намалят количеството й в менюто си. Според лекарите, без съмнение трябва да бъдем внимателни със солта. Но съществуват и ситуации, в които, според специалистите, консумацията на сол трябва да се увеличи. При това не става дума за изключителни условия, а за случаи, с които почти всеки се сблъсква в определен етап от живота си.

Спорт

Ако редовно спортувате по няколко часа дневно, спокойно можете да хапвате и по-солени храни. В случай на интензивни физически натоварвания съветът е да се пие повече вода, но не се споменава, че недостигът на натрий също е вреден. Солта е способна да удържа влагата в организма, като по този начин спасява от дехидратация хората, които изразходват много вода в процеса на продължително физическо натоварване.

Горещина

Не само активният спорт, но и всяко интензивно потене (независимо от какви причини е предизвикано) изисква увеличаване на солените продукти в менюто. Заедно с потта от тялото се отделя много натрий, който трябва да бъде възстановен. Затова в горещо време, при специфични условия на работа или при повишена влажност на околната среда е важно да осигурим на организма си малко повече сол.

Проблеми с бъбреците

Хипонатриемията представлява спад на нивото на натрий в кръвта и е доста опасно състояние, съпроводено от световъртеж и усещане за слабост. Може да възникне по различни причини, но една от най-разпространените е проблеми с бъбреците, при които се затруднява регулацията на количеството натрий в кръвта. Ако страдате от нефропатия, това е още една причина да си позволявате малко повече сол.

Сърдечни проблеми

Ако имате високо кръвно налягане или проблеми със сърдечносъдовата система, може би са ви назначили препрати от типа на диуретиците. В този случай натрият се „измива” от организма практически неконтролируемо. Консумацията на продукти с повишено съдържание на сол ще ви помогне да възстановите нивото на натрий и да нормализирате състоянието.

Възраст

Предварителните резултати от изследване на когнитивните способности на възрастни хора, публикувани в списание Nutrition, Health and Aging, показват връзка между употребата на сол и умствената дейност. Хората над 80 годишна възраст могат съществено да повишат интензивността на мозъчната си дейност, ако консумират повече сол. Изследването е проведено с помощта на определени тестове за определяне на нивото на умствените способности. Резултатите от тестовете са били по-високи при хората, които не са изключвали солените храни от менюто си. Специалистите обаче съветват всеки индивидуално да се посъветва с лекар, преди да променя обичайния си прием на сол.

Отслабване

Ако не ограничавате твърде стриктно консумацията на солени храни, ще увеличите шансовете за съхранение на нормално тегло. Причината е, че солта спомага за ускоряване на обмяната на веществата. Както показва проведено изследване, натрият стимулира бързата ликвидация на хормона кортизол в организма, а именно излишъкът от него може да доведе до забавяне на метаболизма и натрупване на наднормени килограми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X