Напишете дума/думи за търсене

д-р Митко Ригов: Избягвайте тези храни и напитки, ако искате да сте по-дълго млади

Какво ли не са готови да сложат на трапезата си и жени, и мъже, за да изглеждат свежи и примерно с 10 години по-млади. Защото външната красота и младеенето осигуряват самочувствие и позитивно настроение. Невинаги обаче те са свързани с добро състояние на вътрешната среда на организма, твърди д-р Митко Ригов. Специалистът по хранене и диететика е началник на „Болнично хранене“ в столичната университетска Александровска болница.

1. Захарта и бялото брашно

Те са носители на празни калории, т.е. дават празна енергия. А на всичкото отгоре, когато се използват от тялото, изискват включването на други много микро- и макронутриенти, обясни д-р Ригов. Имат неблагоприятно отношение върху въглехидратния толеранс и повишават инсулиновата резистентност, която е в основата на много здравословни проблеми.

2. Мазните храни

Храните, които са с високо съдържание на наситени животински мазнини и холестерол като всички високомаслени млечни продукти и нетрайни колбаси. Те потенциират атеросклеротичните изменения на съдовете в тялото ни и по този начин се отключват много заболявания.

3. Над 3 кафета дневно

Прекомерната му употреба води до дехидратиране на кожата, до нарушаване на калциевия баланс и неблагоприятна сърдечносъдова функция.

4. Снакс, чипс, джанк фууд и сол

Пържените и фритюрните храни съдържат окислени мазнини, „носят“ ни неблагоприятно въздействие върху обменните процеси и върху сърдечносъдовата система.

5. Злоупотреба с алкохол

Не прекалявайте с алкохола, но и не бъдете заклет трезвеник. Доказано е, че умереното пиене е много по-добро за сърцето, отколкото ако въобще не близвате. Мащабни световни проучвания са доказали, че ако мъжете консумират 10 чаши вино или бира седмично, а жените - 5, при тях процентът на застигнатите от страшното и смъртоносно заболяване аневризма (б.р. - опасно разширение) на аортата е много по-малък в сравнение с тези, които не консумират алкохол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X