Напишете дума/думи за търсене

Малките тайни на диетолозите

Всеки може да отслабне и да се храни здравословно, но има някои тънкости, които трябва да се спазват. Не са много, не са и сложни. Диетолозите проговарят за своите тайни, както свързани с отслабването, така и с гоненето на нервността.

Шарланът и зехтинът могат да се заменят със семена

Българите са свикнали да изливат значителни количества олио или зехтин в салатата. Тези, които са по-грижовни към здравето си заменят олиото със шарлан и това е добре. Но вместо да си слагат зехтин, диетолозите посипват салатите си със сурови маслодайни семена. Слънчогледовите са евтини и идеални овкусители на зелена салата, на салата с домати и краставици, спаначена, или от настъргани моркови, цвекло и ряпа.

Как да стъпчем лудостта с хранене

Всяка жена е цар в това да изпада в крайни състояния, но се оказва, че причината при много лейдита е, че са на вечни диети. Имаме ли пикове и спадове на инсулина, създаваме по-изнервен организъм, затова през целия ден трябва да поддържаме нивата на кръвна захар в организма си. И вместо да търсим със жаден поглед – шоколад, е най-добре да ядем плодове, а и да се храним редовно. За да не сме нервни е нужно да приемаме бавни въглехидрати на всяко хранене. Това са пълнозърнестите храни. Без необходимото количество мазнини и белтъчини, химичните процеси в организма не се случват или стават бавно, затова е необходимо да приемаме и от тях.

Лъжица мед ни подготвя за по-добър сън

За да не се въртим в кревата в мъка, че не можем да заспим, не бива да си лягаме гладни. Нужно е вечерта да се нахраним добре, не говорим за преяждане, а да хапнем балансирано. Ако минат 4-5 ч. и пак не заспиваме, нека мушнем лъжица мед в устата си или да имитираме малка вечеря като хапнем малък сандвич.

Фрешовете натоварват организма

Много ни харесва да си пийнем прясно изцеден сок от портокали или грейпфрути, но според диетолога Цветан Петков: „Фрешовете са наказание за организма, освен ако не се използват за пречистване, за няколко дни”. Според него фрешът може да се пие рядко за удоволствие, защото натоварва организма с много захар. Не се препоръчва вечер и след хранене. Според специалистът по хранене Владимир Мутаров, вместо фреш по-добре да пийнем смути, защото е по-богато на полезни вещества.

Добре ли е да хапваме сирене вместо яйца

Сиренето има 50% мазнини, а това са 80 % от нужните калории за всяко хранене. Това означава, че не остават много калории за белтъчините и въглехидратите, които са много важни. Затова сиренето е полезно само като „подправка” в салатата и нека е до 30-40 грама. И то, когато сме сигурни в качеството му. Иначе е добре да се взема обезмаслено.

Отслабва ли се от зеления чай

Диетологът д-р Ригов обяснява, че зеленият чай е полезен за много неща, но от него не се отслабва.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X