Напишете дума/думи за търсене

Диетологът Здравка Максурова: Забравете за плодовете вечер

Освен красива жена Здравка Максурова е сертифициран треньор, диетолог към Северноамериканска фитнес академия (N.A.F.A), състезател в категорията „Бикини фитнес”, майка на две деца, която се грижи за четири, съпруга и автор на книгата „Яж, спортувай и обичай“. Потърсихме я, за да ни посъветва как да бъдем здрави и красиви, за да разберем дали захарта е толкова вредна, колкото се говори, както и да узнаем с какво е най-правилно да храним децата си.

Пенсионираният лекар д-р Алан Грийнбърг казва, че ако искаме да доживеем до дълбоки старини, трябва да избягваме лекари и болници, да се научим да се храним правилно, да ползваме билкова медицина. Какво е вашето мнение?

Не съм лекар, но съм на същото мнение като д-р Грийнбърг. Здравето за мен е приоритет и смятам, че ако се грижим за себе отвън и отвътре и сме в баланс с душата си, ще се чувстваме прекрасно и няма да имаме нужда от лекари и болници.

Каква е вашата рецепта за здраве?

Щастие! Това е. Щастието е вътре в нас. Единственият крадец на нашето щастие са собствените ни представи.

Как се променя храненето ви, когато ви хване грип или настинете?

Хапвам повече плодове, които съдържат витамин С и антиоксиданти. Обикновено приемам киви, малини, боровинки (в зависимост от това, какво има на пазара). Греяното вино през зимата също върши добра работа.

Непрекъснато се говори за вредата от бялата захар, а ние израснахме с нея. Дори я хапвахме на кубчета. Толкова ли е отровна за нас или има по-вредни неща?

В петте страни с най-здрави жители (според британския здравен журнал „Лансет”) Исландия, Сингапур, Швеция, Андора и Великобритания местните имат най-добре изградени хранителни навици. Те набавят захар за организма си единствено чрез плодовете и нишестето. Безспорно не става дума за пълното изключване на захарта, но трябва да се положат усилия за нейното ограничаване до минимум, за замяната й със сладки плодове и мед. Децата трябва да се възпитават в ограничено ползване на захар. Родител, който непрекъснато предлага бонбони, шоколади, сладолед или други подобни лакомства, е невеж. Той не мисли доброто на своето дете. От най-ранна възраст то трябва да свикне с естествения вкус на плодовете.

Стремежът към сладкишите е плод на безотговорно възпитание. За съжаление нашите родители не са били информирани за вредите, които нанасят захарните кубчета, но ние можем да избавим своите деца и техните деца от тази напаст. Със сигурност има и по-вредни неща от захарта, като натриев глутамат, но това не е причина да я консумираме ежедневно и да я даваме на децата си. Вярно е, че много неща са вредни, но ако подбираме какви ядем и създадем една добра култура на хранене у подрастващите - ще оставим добро наследство за поколения напред.

Препоръчвате ли генетичен тест за създаване на персонализиран хранителен режим и какво представлява този тест?

Препоръчвам такъв тест на хора с наследствена обремененост и на такива, които са опитали всичко, но без резултат. Тестът се прави в домашни условия. Събира се слюнка от вътрешната страна на бузата. Става лесно и бързо. А резултатите могат да бъдат животоспасяващи.

Здравка Максурова
Здравка Максурова

Каква закуска е полезна и здравословна, ако не тренираме, а искаме да имаме оптимално тегло?

Аз лично започвам деня си с топла вода с лимон и сезонен плод, и никога не пропускам закуската. Препоръчвам разнообразен прием на белтъчини, въглехидрати и растителни мазнини през целия ден, като въглехидратите да са до обяд. Прекрасен избор за възрастните са овесените ядки със семена, яйцето с филийката домашен хляб, киселото мляко с ленено семе (счукано). Прекрасна лятна закуска за децата е извара с плодове, бадемово мляко с домашно мюсли, а през зимата - филия домашен хляб с червен хайвер или сьомга.

Защо е добре да хапваме плодове - сутрин, а зеленчуци - следобед?

Плодовете ни доставят добро количество бързи въглехидрати, които са ни необходими сутрин. Дават ни още витамини, минерали, органични киселини. Фибрите в състава им активират ленивите черва, почиствайки ги от белтъчни и меланоидни остатъци. Доказано е колко вредна може да е консумацията на плодове вечер. Те са богати на захар и се смята, че са една от основните причини за мазнините в черния дроб. Фруктозата, или плодовата захар, е опасна в големи дози.

Зеленчуци можем да консумираме през целия ден. Те са важна част от менюто на всеки от нас, за да си изградим силен имунитет и да се предпазим от много болести, включително диабет и сърдечносъдови проблеми.

Какви междинни закуски препоръчвате?

Шепа сурови ядки, домат с авокадо, просто зеленчук.

Какъв обяд да си направим, за да сме сити, но и да не напълняваме?

Омлет от едно цяло яйце и 2-3 белтъка, няколко ореха или 1/4 авокадо, 1/2 домат.

Има ли храни, които да изключваме от храненето вечер и има ли значение в колко часа е последното хранене?

Относно храненето след 18.00 има много теории. Лично аз съветвам своите клиенти да консумират по-леки храни като риба, морски дарове и зеленчуци 2-3 часа преди сън.

Какво ястие с чия, която е наричана „храната за бягащи” ще ни препоръчате?

За пудинг с чиа, малини и ягоди са нужни: 150 г ягоди, 150 г малини, 1 ч.ч. бадемово, овесено или оризово мляко, 5 с.л. чиа, 4 с.л. мед. Пасирайте половината от плодовете в блендер. Сипете млякото в купа, добавете меда и бъркайте, за да се разтвори. Сложете семената от чиа и отново разбъркайте. Изчакайте 5 мин., за да набъбнат семената. Разпределете плодовото пюре в чаши, а върху него сложете от сместа с мляко и чиа. Най-отгоре украсете с останалата част от нарязаните ягоди и малините. Оставете чашите с пудинга за час в хладилник, докато стегнат.

Какви упражнения ще ни посъветвате да правим на работното място за тонус и оформяне на секси дупе и корем? Може би клекове – 3 серии по 10 повторения?

Безусловно това са клекове, кикове и коремни преси, ако има условия да се правят. Може сериите да са 5 за целия ден, за по-голям ефект. Препоръчвам и използването на стълбите, вместо асансьора.

За още срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.

Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.

Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.

От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X