Напишете дума/думи за търсене

Врагове на зъбите, за които не подозираме

Знаем, че цигарите, кафето и черният чай въздействат негативно на зъбния емайл, като го оцветяват. Сега обаче ще ви разкажем за някои неочаквани продукти, процедури и вещества, които може да съсипят цвета на зъбите.

Медикаменти. Много лекарствени препарати съдържат вещества, които оцветяват зъбите. Сред тях са антибиотиците, различните сиропи за кашлица, а също и таблетките за смучене при болки в гърлото.

Ярки горски плодове. Малините, боровинките, къпините, черниците са изключително вкусни и полезни за здравето, но вероятно сте забелязали, че оставят след себе си розов или лилав цвят на езика и зъбите. Ако ги консумирате редовно, добре е да се замислите за допълнително почистване на устната кухина след поредната порция горски плодове.

Напитки. Не само чаят и кафето придават жълтеникав оттенък на зъбния емайл. Сред враговете на сияйната усмивка са също червеното вино, различните газирани напитки (към които се добавят оцветители) и някои концентрирани сокове (от вишни и боровинки).

Процедури за избелване на зъбите. Звучи странно, да не кажем направо абсурдно. Но процедурата за избелване на зъбите има временен ефект. Известно време след нея, ако се грижите правилно за зъбите си, ще се радвате на белотата им. Но след това цветът на зъбите ще стане по-мътен от преди процедурата по избелване. Причината е, че веществата и разтворите, които се използват при избелването, разрушават емайла и той започва да задържа цветните пигменти от продуктите. Затова ако веднъж сте избелили зъбите си, трябва да го правите редовно.

Сос барбекю. Пикантният сос, с който често овкусявате месото, може съществено да промени цвета на зъбите – също както кафето и чаят. Затова е препоръчително след консумацията на соса да почистите зъбите си колкото се може по-бързо.

Фъстъчено масло. Този продукт вече е достъпен на нашия пазар, но въпреки ползите му за здравето се оказва, че не е най-доброто, което може да направите за белоснежната си усмивка.

Освежаваща вода за уста. Този продукт е предназначен за освежаване на устната кухина, ако нямате възможност да почистите зъбите – например когато сте на път, или преди важна среща. Но повечето продукти от този тип съдържат веществото хлорхексидин, което влиза в реакция с остатъците от храна между зъбите, в резултат на което по тях се появяват кафяви петна.

-----

За да предпазите зъбите от оцветяване, изплаквайте устата си с чиста вода след всеки прием на храна, особено ако сте консумирали нещо сладко или кисело. И ги почиствайте всеки път, когато сте приели храни и напитки с ярък наситен цвят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X