Напишете дума/думи за търсене

Болните зъби докарват тези здравословни проблеми

Типично е да видите пред зъболекарския кабинет хора на различна възраст. Типично е също, че без значение дали са 5 или на 50 години, почти всички са на тръни от предстоящата среща със стоматолога. Защото се страхуват. От болката, от звука на машината, от маската на зъболекаря. Защото нямат време или са притеснени от финансовите обстоятелства.

Отлагали сте и вие визитата в кабинета на стоматолога доста дълго, но вече няма накъде. Болката настрана, почти е невъзможно да дъвчете и да се храните нормално, нещо не е наред и с дъха ви. Не че е малко, но проблемите може и да не се изчерпват само с това.

Нелекуването на зъбите и венците засяга тихо и коварно здравето като цяло и може да доведа до редица неприятности и усложнения извън устната кухина. Според специалистите, заболяванията, свързани по с болни зъби са близо 80. Дори да използвате четката редовно, не е изключено в устната ви кухина да се развиват и разпространяват бактерии, които разболяват.

Сърцето. Според статистиката, хората, които страдат от периодонтит (възпаление на околозъбните тъкани)л са два пъти по-предразположени към проблеми със сърдечносъдовата система. Бактериите от устната кухина преминават с времето в кръвния поток и може да причинят възпаление, а това излага на риск артериите и сърцето.

Паметта в напреднала възраст също може да пострада заради хронични проблеми в устната кухина. Изследване е показало, че възрастните хора с по-голяма загуба на зъби са по-склонни да развият деменция. Учените предполагат, че това може да се дължи в някаква степен отново на бактериите, които достигат с кръвния поток до важни центрове в мозъка.

Дихателната система на организма също е подложена на атака от бактериите в устата. При вдишване те може да се транспортират в белите дробове и да влошат състоянието на астматиците, както и да допринесат за възпаления, понякога сериозни, в дихателната система.

Бъбреците също не са застраховани от поражения заради проблеми със зъбите. Някои специалисти дори свързват бактериите в устната кухина с фертилитета и по-трудното зачеване, както и с повишения риск от преждевременно раждане.

Не подценявайте сериозността на проблемите в устната кухина и не отлагайте лечението. Чували сте тези думи многократно от стоматолога си и има защо. Ненавременно потърсената помощ може да доведе не само до загуба на зъб или до възпаление на венците, а до по-сериозни усложнения в целия организъм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X