Напишете дума/думи за търсене

Една различна диета прибира корема

Вечно сте с подут корем? След хранене, трябва да разкопчаете копчето на дънките си? Храносмилането ви е бавно и трудно? Често страдате от запек и газове? За вас специалистите предлагат режима FODMAP.

В основата си тази диета е замислена като лечебна при хора, които страдат от вечно подут стомах, запек, газове, болезнено храносмилане. Нейните позитиви са преди всичко здравословни, но при продължително спазване хората, които я изпробват, признават, че най-накрая губят вечно изразения си корем. Защото при някои проблемът не е просто в мускулатурата, а в издуването на стомаха и червата.

Всъщност FODMAP е съкращение от първите букви на определени храни, които според учените трябва да избягваме - F за ферментиращи, O за олигозахариди, D за дизахариди, M за монозахариди, и P за полиоли. А между „m“ и „p“ е просто за благозвучие. Всичко това означава просто, че според диетолозите при ферментирането на някои храни в червата, се отделят повече газове и се предизвиква подуване, болки и редица стомашни проблеми.

Кои са те:

– богатите на лактоза – всякакви продукти на основата на краве, козе и овче мляко, кисели млека, сирена, масла;

- богати на фруктоза – плодове като ябълки, кайсии, праскови, круши, сливи, също така мед и царевичен сироп;

- някои зеленчуци като зеле, аспержи, ряпа, цвекло, броколи, брюкселско зеле, карфиол, чесън, лук;

- бобовите като грах, леща и боб;

- някои зърнени храни като пшеница и ръж.

- всякакви продукти, които съдържат подсладители като сорбитол, манитол, аспартам, ксилитол.

Специалистите по хранене подчертават, че не е нужно да изключим всички тези продукти от диетата си, защото накрая ще се окаже, че не можем да ядем почти нищо. Напротив, те просто трябва да се ограничават и да се внимава с комбинациите.

Другото основно правило е, че тази диета не бива да се спазва за дълъг период, а по скоро да се изпробва – тоест да ограничите за няколко седмици една от групите храни, които не са благоприятни за храносмилането, след това друга и т.н. Целта е да установите кои точно храни са рискови за вашето храносмилане и след това да ограничавате само тях. Защото при едни хора синдромът на подутия стомах се получава единствено от млечни храни, при други рискови са единствено бобовите, а при трети – само тези с подсладители.

При някои хора премахването на цялата гама рискови храни за период от 1-2 месеца води до промяна на чревната флора и на практика след това дори и прием на същите продукти няма вече да предизвиква дискомфорт. Този тип хора е добре да правят режима просто профилактично веднъж или два пъти годишно. При трети пък действа най-добре вариантът просто количествата прием на ден от рисковите храни да се намали значително и да се приема само по един рисков продукт на хранене, без да се комбинират няколко. Така на практика може да ядете всичко, което ви се яде, просто по малко и не наведнъж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X