Напишете дума/думи за търсене

Спазвайте това, ако искате да се отървете от коремните тлъстини

Една от най-желаните цели на всеки трениращ е да извае добре оформен и стегнат корем. В стремежа си да го постигнат, хората влагат всичките си усилия и цялата си отдаденост в тази посока. Но за съжаление, повечето от тях се провалят. Защо?

Отговорът е прост: Защото подходът им е грешен!

Има 3 основни правила, с които трябва да си наясно, преди да се заемеш с оформянето на корема. В тази статия ще те запозная с тях. Ето кои са:

1. Храненето е по-важно от тренировките.

2. Изгарянето на мазнини е комплексен процес. Не можеш да отслабнеш избирателно само в определена част от тялото.

3. Не е достатъчно да тренираш само и единствено корема.

Повечето хора се провалят именно защото не знаят или пренебрегват тези правила. Но за да не се провалиш и ти, сега ще разгледаме всяко от тях по-подробно...

1. Не подценявай ролята на храната

Както при всяка друга фитнес цел, така и тук първото място, на което да потърсиш решение на проблема, е в храненето си. Каквито и упражнения да правиш, колкото и километри да навиваш на пътеката, каквито и добавки да взимаш – ако не се храниш съобразно целта си, няма да я постигнеш.

Ако искаш да изчистиш корема, значи имаш излишни мазнини. А излишните мазнини се изгарят чрез спазване на калориен дефицит. Ето защо трябва да заложиш не само на качествена храна, но и да си сигурен, че хранителният режим, който спазваш, е с калориен дефицит – това означава да приемаш по-малко калории от храната, отколкото гориш.

Но това не значи да гладуваш. Временното спазване на коя да е диета няма да ти донесе желания резултат. За да си осигуриш здравословно и дълготрайно отслабване, трябва да заложиш на комбинация от пълноценен хранителен режим с калориен дефицит и редовна физическа активност.

А нуждите си от калории за деня, заедно с подходящ калориен дефицит, можеш да пресметнеш с лесно, с помощта на калориен калкулатор.

2. Не очаквай да отслабнеш само в корема

Ежедневно хората ми задават въпроси от типа:

"Как да сваля корема?"

"Как да отслабна в бедрата"

"Как да махна мазнините по ръцете?"

Зададени по този начин, тези въпроси са неточни. Правилният въпрос би бил: "Как да се храня, за да отслабна?" или "Как да се храня, за да изгоря излишните мазнини?"

Идеята, че можем да изгорим мазнините в точно определена част от тялото (т. нар. "точкова редукция на мазнини"), е грешна и подвеждаща. Тялото е сложно изграден механизъм, който работи едновременно на много нива и управлява редица различни процеси. Изгарянето на мазнините е един от тях и той се случва едновременно в цялото тяло, макар и неравномерно.

А коремът всъщност е една от най-упоритите зони за стягане, тъй като мазнините в тази област са с по-различна структура и обикновено са последните, с които се разделяме. Така че, за да стигнеш до тях, първо трябва да изгориш мастните депа по цялото тяло.

3. Откажи се от стотиците коремни преси и безкрайното кардио

Един от най-големите митове във фитнеса е, че ако искаш стегната преса, трябва да правиш безбройни упражнения за корем. Поради това грешно разбиране на пазара непрекъснато излизат всевъзможни колани и други чудати уреди и приспособления, които, казано между нас, са си пари на вятъра.

Дори да правиш десетки, стотици, хиляди коремни преси, няма да постигнеш перфектните коремни мускули. Защо? Защото коремът е малка мускулна група, която не може да поеме голям обем от натоварване. Когато го тренираш интензвино всеки ден, той просто се претоварва.

Всъщност, вярваш или не, ти вече имаш коремните мускули, за които мечтаеш! Проблемът е, че те скрити под пласт мазнини. Затова колкото и да тренираш корема, няма да имаш "плочки", докато не изгориш мазнините върху него.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X