Напишете дума/думи за търсене

Енциклопедия на витамините - какво (не)знаем за тях

Какво всъщност представляват витамините? Каква е ролята на всеки един от тях? Колко често и откъде да си ги набавяме?

Какво представляват витамините?

Витамините (от лат. "vita" - живот) са органични съединения, без които правилното и нормално функциониране на организма е невъзможно. Те действат като незаменими кофактори и коензими в почти всички биохимични процеси в организма.

Нямат калорийна стойност, но регулират обмяната на веществата и помагат на тялото да преобразува макронутриентите (белтъчини, мазнини и въглехидрати) в енергия. Витамините (с много малко изключения) не могат да се синтезират самостоятелно от организма, което налага външния им прием чрез храната, в която се съдържат в малки количества.

Кои са основните групи витамини?

Витамините се разделят на две големи групи: мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (витамините от група В и витамин С). Разлика между тях е, че мастноразтворимите витамини могат да се складират в мастната тъкан на организма, а водноразтворимите се включват в кръвообращението и отделителната система, с която се извеждат навън.

Следователно, водноразтворимите витамини трябва да се набавят всекидневно, а при мастноразтворимите това не е наложително и дори не трябва да се прекалява с тях, защото могат да бъдат токсични, ако се надвиши препоръчителния дневен прием.

Но нека се запознаем с всеки един витамин поотделно, защото дори спадащите към една и съща група имат различно въздействие върху организма.

Мастноразтворими витамини

Витамин А - Укрепва имунната система, стимулира растежа и развитието. Допринася за здравата кожа и поддържа в добра форма дихателните органи и зрението. Витамин А взема активно участие и в обмяната на веществата. Недостигът му се свързва с нарушения в зрението, забавяне на растежа, загуба на тегло, суха кожа и др. Важно е да се знае, че колкото повече витамин А приемаме, толквоа трябва да увеличим и приема на витамини от група B и витамин С.

Хранителни източници: Черен дроб, краве масло, млечни продукти; яйца, моркови, куркума (която е богата и на магнезий), спанак, броколи, жълто-оранжеви плодове като кайсия, пъпеш и ананас;

Витамин D - Необходим е за усвояването на калция и фосфора от организма, следователно за правилното формиране на здрави кости и зъби. Изпълнява транспортна функция -пренася минералните вещества от кръвта до костите и обратно. Освен това играе важна роля за възстановяването на клетките в тялото. Наричан е още „слънчевият витамин”, защото се синтезира в кожата ни под въздействието на слънчевите UV лъчи.

Дефицитът на витамин D е един от най-разпространените в световен мащаб, като се смята, че 40-75% от населението страда от недостиг.

Хранителни източници: Мазни риби (риба тон, скумрия, сьомга, сардини), черен дроб, яйчени жълтъци и млечни продукти;

Витамин Е - Мощен антиоксидант, който защитава от окисление липидите, останалите витамини и белтъчините. Витамин Е повишава имунитета, а при мъжете стимулира сперматогенната дейност на тестисите. Продължителната липса на витамин Е води до нарушения във въглехидратната обмяна, а от там до нарушения в нервната система.

Хранителни източници: Растителни мазнини, зърнени и бобови култури, ядки, соя, слънчоглед, зеленолистни зеленчуци, авокадо, яйца;

Витамин К - Спомага за съсирването на кръвта и така предпазва организма от вътрешни кръвоизливи. Заздравява костите и осигурява правилното функциониране на бъбреците. Витамин К съществува под две естествени форми: витамин К1, намиращ се в зеленолистните зеленчуци и витамин К2, който се синтезира самостоятелно от човешкия организъм.

Хранителни източници: Черен дроб, млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, броколи, кисело зеле, карфиол, морски водорасли;

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X