Напишете дума/думи за търсене

Причини за подутия корем и начини да се справим с него

Оплакване като подут корем е доста често, дори при хора, които се хранят здравословно и спортуват редовно. Това обаче, оказва се, не винаги е достатъчно, тъй като причината за подуването може би е друга и понякога изисква допълнително внимание.

В тази статия ще намериш най-често срещаните причини, както и няколко практични съвета как да се справиш с подуването на корема.

1. Излишни мазнини

Първата (и може би очевидна) причина е, че някои хора, които се оплакват от хронично подут корем, всъщност просто носят пласт излишни мазнини върху талията си.

Как да разбереш дали е такъв случаят при теб? Не е трудно да се направи разликата.

Излишните мазнини висят постоянно и ще ти тежат непрекъснато на корема, докато подуването е непостоянен процес, появява се и изчезва на пръв поглед когато му скимне…

Ако сутрин ставаш с прибран, стегнат корем, а до вечерта вече изглеждаш все едно си глътнал балон – най-вероятно става въпрос за подуване.

Ако проблемът е в излишните мазнини, разликите няма да са толкова големи от сутрин до вечер и ако измериш талията си в тези два периода от време ще видиш, че отклоненията в обиколката й няма да са кой знае какви, освен ако не си преял или пък гладувал през деня.

Накратко – ако се чудиш дали страдаш от подут корем или от излишни мазнини в коремната област – отдели няколко дни и измервай талията си (3 см над пъпа) всяка сутрин и всяка вечер. Ако разликите са по-големи от 1-1.5 см, най-вероятно става въпрос за подуване.

Ако се окаже, че става въпрос за излишни подкожни мазнини, пирамидата на отслабването ще те научи как да се справиш с тях.

2. Непоносимост към лактоза

Близо 70% от населението не може да усвои добре лактозата – захарта, която се съдържа в млечните продукти. Така че е много вероятно ти да си един от потърпевшите и това да е причината за подутия корем.

Причината е, че червата ти не произвеждат достатъчно от ензима лактаза, който отговаря за пълноценното разграждане и усвояване на лактозата.

В резултат, неусвоената лактоза преминава от тънките черва в дебелото черво, където чревните бактерии се хранят с нея и отделят газове като вторичен продукт. Това причинява болка, подуване на корема, а понякога и диария.

3. Синдром на раздразненото черво или непоносимост към някои храни

Синдромът на раздразненото черво (IBS) представлява съвкупност от симптоми, като коремни болки, крампи, запек, подуване и диария. Какво причинява развитието му не е ясно. Предполага се, че той може да се отключи като вторичен белег на редица физически или психически разстройства и дори в следствие на травмиращи събития в ранна детска възраст.

Но дори и да не страдаш от IBS, пак можеш да изпиташ подобни симптоми, ако имаш непоносимости към някои видове храни или други проблеми с храносмилането.

Причината за непоносимостта е подобна на тази при лактозната – част от молекулите на храната не се усвояват добре, преминават в дебелото черво, където бактериите се хранят с тях и се отделят газове, които водят до подут корем.

Друга често срещана непоносимост е тази към глутен. Ако страдаш от подобна непоносимост към някои храни, вероятно вече си наясно с нея и си взел нужните мерки. Информацията тук е по-скоро за хората, които все още не знаят за този проблем или нямат поставена диагноза. Ако имаш съмнения – сега е моментът да си насрочиш преглед при специалист.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X