Напишете дума/думи за търсене

Цветан Петков: Суперхраните помагат на отслабването

„Ако сме започнали новата година с някой и друг килограм в повече, значи сме се радвали на весели празници. Месец декември е изпълнен със сладки изкушения“, казва диетологът Цветан Петков, но приканва към връщане на добрата форма. Както всеки знае, натрупаме ли килограми, след време ще се справим с редуцирането им по-трудно. Затова трябва да побързаме с връщането на добрата форма. Коя е първата стъпка обяснява диетологът.

Цветане, коя е първата стъпка в борбата с излишните килограми?

Изобилието от домашно приготвени сладкиши, баници и торти, с които е обсипана коледната трапеза, са много малка част от допълнителните калории, които приемаме през този период. Така завършваме годината по-щастливи, а тялото ни е по-подготвено за студеното време, което предстои. Но както в почти всичко, така и в тази ситуация нещата нямат само положителна страна. Килограмите в повече, дори и да са малко, често са нежелани. Тези, които имат здравословни проблеми не бива да качват излишни килограми. Много здрави хора също поради здравни съображения се стремят да поддържат по-ниско тегло. Всички интересуващи се от това как изглеждат в огледалото се ужасяват от всеки един килограм в повече и дори от леко подутото коремче след хранене. В най-голямата крайност са фитнес маниаците, които възприемат надебеляването като непростим грях и правят всичко възможно отново да влязат във форма.

Четири са нещата, които ще ни помогнат да се освободим от празничните килограми:

да приемаме основно храна, в която има много полезни вещества, но сравнително малко калории; да се храним в подходящо време и с подходящите храни за съответната част на деня; да спортуваме или просто да сме по-активни и повече да се движим;

да приемаме някои хранителни добавки, като витамини, минерали, аминокиселини и други полезни вещества.

Нужно ли е да намалим количеството приемана храна?

За да се справим сравнително бързо, най-важното е първоначално да не намаляваме количеството храна, което приемаме, а само да подобрим нейното качество. В нашия случай нямаме предвид качествата на храната от кулинарен характер. Именно добрата кулинария е нещото, на което сме се радвали през последния месец, и което е основната причина сега да трябва да отслабваме. Сега е нужно да приемаме храна с повече полезни вещества, но с по-малко калории. Ако просто намалим количеството храна, ще създадем физиологичен стрес и това веднага ще се отрази на психиката ни. След като цял месец сме свикнали да приемаме по-голямо количество, трябва постепенно, а не рязко, да влезем в режим на отслабване.

Друго, което е хубаво да променим е времето, в което да се храним, както и това да избираме в кои часове какво да приемаме. Така ще успеем пак да се храним повече, но ще започнем да отслабваме без да усетим негативите на това, че приемаме по-малко калории.

Нужно ли е да увеличим движението?

Човешките тела са направени да се движат и дори да са в постоянно движение. Никаква форма на заседяване не се отразява добре на здравето, а оттам и на външния вид. Всяка форма на движение е полезна и може да ни предпази от здравословни проблеми. За да се освободим от излишните килограми след празниците е хубаво да добавим практикуването на някакъв спорт на закрито, тъй като времето през януари често не позволява да излизаме навън за по-продължителни разходки или други занимания на открито.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X