Напишете дума/думи за търсене

Кивито - ключът към по-здрава храносмилателната система

Снимка: Pixabay

За заздравяване на храносмилателната система може да се окаже, че ще помогне кивито. Този плод може да се яде с или без кора, за да се постигнат ползи за храносмилането, отбелязва CNN.

Изданието се позовава на нови диетични насоки, публикувани от Journal of Human Nutrition and Dietetics и Neurogastroenterology & Motility, кивито, ръженият хляб и водата с високо съдържание на минерали могат да помогнат при хроничен запек.

Около 1 на всеки 6–7 души в света страда от хроничен запек. В Съединените щати между 9% и 20% от възрастните имат някаква форма на хроничен идиопатичен запек — тоест запек, при който причината е неизвестна.

Симптомите на хроничния запек включват изхождане по-малко от три пъти седмично, твърди или на бучки изпражнения, напъване или болка при дефекация.

Според водещия автор на изследването, д-р Ейрини Димиди от King's College London, новите насоки „въвеждат в клиничната практика храни и напитки (например киви, сини сливи, ръжен хляб, вода с високо съдържание на минерали), както и определени добавки — запълвайки дългогодишна празнина между изследванията и рутинните медицински препоръки".

Това ще помогне на лекарите да дават по-точни и научно обосновани съвети, а на хората — да се справят по-ефективно със симптомите си, добавя специалистът.

Ръководството се отнася за здрави възрастни с хроничен идиопатичен запек и не се фокусира върху запек, причинен от други състояния (напр. неврологични заболявания, бременност). Затова при тези групи, както и при деца, препоръките трябва да се прилагат с повишено внимание.

Интересното е, че насоките не включват обща препоръка просто за повишен прием на фибри, а подчертават конкретни храни, които имат доказан ефект.

Как кивито може да помогне срещу запек

Някои фактори като нисък прием на фибри, дехидратация, липса на движение или стрес могат да причинят запек. Затова лечението често се основава на промени в храненето.

Досегашните съвети бяха доста общи — например просто „яж повече фибри". Но новите насоки препоръчват включването на конкретни храни, базирани на доказателства — като например 2–3 кивита на ден.

За разлика от други храни като сушени сливи, кивито е лесно за включване в диетата. „Кивито обикновено се понася много добре, така че може да започнете веднага с препоръчваната доза, докато при сушените сливи е по-добре да увеличавате количеството постепенно до 6–8 броя дневно," казва д-р Уилям Чей, професор по гастроентерология в Университета на Мичиган.

Кивито увеличава обема и водното съдържание на изпражненията, подпомага храносмилането на белтъците и улеснява движението на храната и отпадъците през храносмилателния тракт. Малките плодове също така ускоряват преминаването на отпадъците през червата и имат естествен пребиотичен ефект — подобряват храносмилането и намаляват възпалението в червата.

Освен това са вкусни и меки — лесни за ядене, казва д-р Куку Чоудхари от Университетската болница „Томас Джеферсън" във Филаделфия.

Може да ядете и кората на кивито, тъй като съдържа допълнителни фибри. Но избягвайте да го награвяте, защото високата температура унищожава ензима, който подпомага движението на червата, добавя тя.

За хората, които не обичат киви, може да го заменят със сини сливи, ръжен хляб, ленено семе, портокали кисело мляко, боб и овесени ядки.

За любителите на млечни продукти д-р Чоудхари препоръчва:

„Вземете една чаша (около 240 мл) кисело мляко по ваш избор – всички кисели млека съдържат пробиотици – и добавете една пълна супена лъжица смляно ленено семе."

Други възможности са хранителни добавки, като псилиум – вид разтворими фибри, които подпомагат движението на изпражненията и намаляват усвояването на холестерол от храната.

„Препоръчителната доза е поне 10 грама фибри дневно. Но правилото е: започнете с малко и увеличавайте бавно — например с 3 грама на ден, докато достигнете 10 и повече грама, за да получите ефекта," казва д-р Чей, новоизбран президент на Американския колеж по гастроентерология.

Физическата активност също е важна промяна в начина на живот при хора с хроничен запек. Дори нещо толкова просто като ежедневна разходка може да подобри работата на храносмилателната система, добавя Чоудхари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X