Напишете дума/думи за търсене

Тази храна може да преобрази живота ни, ако я включим в закуската

Добавянето само на една съставка може драстично да промени вкуса или текстурата на ястието.

Помислете за чили на прах за пикантност или царевично нишесте за кремообразни бъркани яйца. Същото важи и за хранителния профил – една съставка може да се превърне в хранителна сила.
Ето как малкото, но мощно слънчогледово семе е на път да преобрази вашата закуска.

Като най-висок естествен източник на мощния антиоксидант витамин Е, 1/4 чаша порция осигурява почти цялата ви дневна препоръчителна стойност. Същата порция така осигурява 6 г протеин, 4 г фибри и хранителни вещества като магнезий и витамини от група В.

Като добавите само 1/4 чаша семена към сутрешната си купа зърнени храни или мюсли, тялото ви може да извлече гигантски ползи.

Ето 4 начина, по които слънчогледовите семки могат да преобразят живота ви.

1. Подобряват здравето на кожата
Тъй като слънчогледовите семки съдържат толкова голямо количество витамин Е, те поддържат здравето на кожата, както нейната мекота и гладкост. Това е особено важно с напредване на възрастта. Освен това тази храна предпазва от увреждане от свободните радикали. Слънчогледовите семки също са добър източник на здравословни мазнини, които помагат на кожата ни да остане блестяща и хидратирана.

2. Намаляват възпалението
Основната причина за много заболявания е възпалението, но нивата на витамин Е в слънчогледовите семки работят, за да противодействат на това. Изследванията показват, че противовъзпалителните свойства на витамин Е са полезни за намаляване на риска от сърдечни заболявания, като помагат за изчистване на запушени артерии. Комбинирайте това със здравословните за сърцето мазнини и фибри в тези семена и ще получите перфектния хранителен пакет за здравето си.

3. Намаляват риска от рак на гърдата
Витамин Е не е единственото нещо, което слънчогледовите семки предлагат. Те също така осигуряват селен - друг антиоксидант, за който е доказано, че помага да спре размножаването на раковите клетки в тялото и да спре растежа на ракови тумори, особено в гърдата. Това е така, защото селенът помага на тялото с възстановяването на ДНК и детоксикацията.

4. Намаляват симптомите на тревожност и депресия
Слънчогледовите семки също могат да ви заредят с по-добро настроение. Това е така, защото те осигуряват магнезий - основен минерал, който много хора не получават достатъчно. А когато нивата на магнезий са недостатъчни, нивата на серотонина - хормона на доброто настроение, спадат, което кара някои индивиди да изглеждат по-тревожни или депресирани.

Един от начините, по които действат някои антидепресанти, е чрез повишаване на нивата на магнезий в мозъка.

Проучванията показват, че увеличаването на приема на магнезий (1/4 чаша слънчогледови семки съдържат почти една трета от количеството, от което се нуждаете всеки ден) може потенциално да помогне за облекчаване на симптомите, независимо дали приемате лекарства или не.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X