Напишете дума/думи за търсене

С какви мазнини не трябва да се готви

Понякога маслото има вредни свойства. И дори сред най-добрите мазнини има такива, които не са подходящи за високи температури.

Има растителни масла, които са напълно неподходящи за пържене. Използвайки ги, вие нанасяте сериозен удар на тялото си. В процеса на изгаряне такива масла отделят вредни на генетично ниво вещества и свободни радикали, които могат да провокират ранни промени, свързани с възрастта - физически и когнитивни, онкологични, съдови и сърдечни заболявания и много други увреждания на органите и системите на организма.

Изборът на правилното масло ще помогне да се избегнат много проблеми, както и да се въведат полезни вещества в организма, които ще укрепят естествените защитни сили на организма, ще предотвратят развитието на много заболявания и ще поддържат нормалното състояние на всички тъкани. Освен това растителните масла са необходими за добро усвояване на определени мастноразтворими витаминни групи.

За да разберете, че избраният продукт няма да навреди, трябва да знаете няколко правила.

1. Наситени мазнини - колкото повече, толкова по-добре

2. Полиненаситени мазнини - те не трябва да са повече от 15%.

3. Точката на изгаряне на маслото (когато се отделя дим) - 160°C и по-висока.

Всички храни, съдържащи мазнини, съдържат мастни киселини:

наситени - тези видове киселини, поради плътната си структура, имат леко окисляване под действието на нагряване, следователно техните представители като масло, свинска мас, могат да омекнат, но не се топят в топла стая;
мононенаситени - тези видове киселини имат ненаситени връзки в структурата си, поради което са по-нестабилни, окисляват се и се разрушават от топлина, светлина и въздух;
полиненаситени - те имат най-много ненаситени връзки, така че те се окисляват по-бързо и отделят продукти на разпадане.

Точка на горене на мазнината

Моментът на дим е повишаването на температурата на мазнината до точката, в която то започва да гори, да пуши, да се разлага и става много вредна за здравето. Тази температура започва от 160°С и колкото по-висока е точката на горене на маслото, толкова по-безопасно е за консумация. Ако то се нагрее над разрешения момент, тогава под въздействието на кислорода то ще образуват токсични вещества. Те са вредни както при ядене, така и при вдишване - отделят канцерогени, причиняват съдови патологии, диабет, метаболитни нарушения и други нарушения на тялото. Следователно повторното пържене с останалото масло не е допустимо.

С какво масло не се препоръчва да готвите

Когато готвите храна при висока температура, а това е пържене, печене, скара, карамелизиране, температурата на мазнината може да достигне 120-160°С в тиган и до 250 ° С във фурната. Следователно, за приготвянето на такива ястия е необходимо да изберете масло, което отговаря на три основни критерия: достатъчно ниво на наситени киселини, ниско ниво на полиненаситени киселини и висока точка на дим.

Не използвайте растително масло от следните суровини при високи температури:

фъстъци, орехи, бадеми, гроздови семки, горчица, коноп, сусам, лен, слънчоглед, рапица, шафран, оризови трици, царевица, тиква.

Някои масла от тези растения могат да имат доста висока точка на кипене, но в същото време високо съдържание на полиненаситени и твърде малко наситени киселини. Последицата от това е голямо количество освободени свободни радикали.

Освен това много от тези масла са рафинирани, дезодорирани и избистрени, за да бъдат по-привлекателни за потребителите. В резултат на всички тези лечения те губят по-голямата част от полезните си свойства и придобиват вредни качества.

как да готвим почти без мазнина

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X