Напишете дума/думи за търсене

С диетата Аткинс отслабваме, хапвайки мазнини

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват и да класират  диети по тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са: леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

бърза загуба на тегло

може да се ядат мазни храни

недостатъци

без хляб и сладко

голямо ограничение на калориите

     Пълноценност - 2

Загуба на тегло за кратък срок -4

Загуба на тегло дълготрайно - 2 1/2

Леснота на спазване - 2 1/2

Питателност - 2

Безопасност - 2 1/2

За диабетици -2 1/2

За сърдечно здраве -2

Тип: нисковъглехидратна

Цел: загуба на тегло

Твърдението: ще отслабнете 7 кг за 2 седмици, ядейки мазни храни

Теорията: Ако тялото е двигател, то въглехидратите са горивото. Ограничаването на въглехидратите кара организмът да складира мазнини. Захарите, които се намират в картофите, белия хляб, ориза, са изхвърлени от хранителния режим. Протеините и мазнините като пилешко и червено месо, яйцата са добре дошли. Мазнините се топят, килограмите също.

Как работи?

Минавате през четири фази, започвайки с приемането на достатъчно малко въглехидрати и така, докато стигнете заветното тегло. Да държите на каишка въглехидратите не е лесно. С всяка следваща фаза грамажът на въглехидратите стават все по-малък. За сметка на това няма да ви се налага да броите мазнините, може да ядете тлъста пържола без проблем.

Ще свалите ли килограми?

Тази диета и други, които са базирани на малкото приемане на въглехидрати, са изследвани доста обстойно. Със сигурност през първите две седмици ще има видим ефект.

Съществуват ли рискове за здравето?

Възможно е да се появят странични ефекти като слабост, гадене, замайване, запек и лош дъх. Но тази диета повишава нивата на добрия холестерол, понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт.

Има ли препоръчителни хранителни добавки?

Ако приемате дневно магнезий и калций, както и Омега-3 и витамин D, всичко ще е в здравословните граници.

Лесна ли е за спазване?

Ако не сте особен любител на сладкото, на хляба, на тестените продукти, няма да имате особено трудности да издържите на темпото на тази диета.

Ситост

Гладът не би трябвало да е проблем. Протеините и мазнините, които си набавяте с храната, изискват повече време за смилане от въглехидратите. Центърът ви за глад в мозъка няма да се обажда за презареждане два часа след като сте станали от масата.

Скъпа ли е?

Месото и свежите зеленчуци не са най-евтината храна на пазара, но бихте могли да се вместите в 30 лева за три дни.

Търсете сп. "Рецепти за здраве", за да имате винаги подръка многообразие от вкусни и здравословни рецепти, както и съвети за готвене и хранене от нашите кулинари и здравни специалисти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X