Напишете дума/думи за търсене

Неочакваните ползи на авокадото за здравето

Плодовете са задължителни за здравословната диета. Консумацията на различни видове зеленчуци и плодове увеличава защитата срещу амалгама от различни здравословни проблеми. Сред тях достойно място намира авокадото.

Укрепва сърдечното здраве

Този плод е особен приятел на сърцето заради съдържанието на мононенаситената олеинова киселина. Тя помага за намалявано на холестерола и за подобряване на сърдечносъдовото състояние.

Подпомага зрението

Авокадото е богато на лутеин – каротеноид, който намалява възможността от развитие на макулна дегенерация и катаракт.

Предпазва от карцином

Високото съдържание на фибри е добро за избягването на развитие на карцином на ректума и на дебелото черво. Съдържа олеинова киселина, разрушаваща клетките, които биха могли да причинят рак на гърдата. Някои изследвания показват добри показатели и срещу карцинома на простатата.

Регулира теглото

Ако не може да отслабнете, тогава яжте авокадо. Въпреки че е богато на калории и мазнини, това е една от най-добрите храни за отслабване. Неговите мононенаситени мастни киселини дават достатъчно енергия, но изгарят бавно.

Предотвратява диабета

Олеиновата киселина е подходяща за тези, които имат диабет. Намалява лошия и увеличава добрия холестерол. Заради мононенаситените си мазнини то редуцира нивото на триглицеридите и нивата на гликозата в кръвта.

Добре е за кожата

Мастните киселини омега-9, които се намират в авокадото, ще направят кожата блестяща, ще намалят червенината и ще подобрят състояние на клетките. Освен това този плод снабдява организма с витамини C и E, които пък са много услужливи, стане ли дума за стегнатост и еластичност на кожата.

Превенция от артрит

Възпалението на ставите е една от най-неприятните болки. Но ако включите авокадото в хранителния си режим, то ще ви възнагради с антивъзпалителните си способности. Фитостеролите в него ще предотвратят възпаленията при артрит.

Лекува лошия дъх

Авокадото не въздейства директно на дъха като краставицата, а в дълбочина. Не чисти повърхността на езика, а червата, което е реалната причина за лошия дъх.

Възпрепятства инсулта

Фолиевата киселина в авокадото е един от компонентите, които предпазват от инсулт.

По-добра абсорбация на питателните вещества

Прибавяйки авокадо към салатата, ще помогнете за по-доброто усвояване на нутриентите. Каротеноидите се абсорбират пет пъти по-добре от хората, които често консумират авокадо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X