Напишете дума/думи за търсене

Живко Джамяров: Кълновете са еликсирът на здравето

В последно време все повече се говори колко полезни са покълналите семена за здравето и колко е добре да се включват в ежедневното меню. Енергията от тях стимулира вътрешното пречистване и възстановяване на организма, действат профилактично срещу рак, повишават имунитета, осигуряват пълноценна работа на нервната система и на обмяната на веществата. Как да ги поднасяме на трапезата попитахме специалиста по биохрани Живко Джамяров, който от години се храни със сурова и готвена зеленчукова храна, съсобственик е на първото веган заведение у нас и е автор на блога www.kinoata.com.

Живко, защо покълналите семена са важни за здравето ни?

Непокълналите семена са по-трудно усвоима храна за разлика от покълналите. Те дават много енергия на организма и лесно се преработват в храносмилателния тракт. Когато се приемат, създават лекота в стомаха, а в същото време са засищаща храна. Кълновете може да се включат към нормалното хранене и така ползите за здравето да се удвоят. Важно е храненето да е балансирано. Аз самият приемам изцяло растителна храна, като комбинирам известен процент сурова с готвена, и постя всяка седмица. Това ми помогна да се стабилизирам след поставяне на диагнозата ми тиреоидит на Хашимото с потисната функция на щитовидната жлеза. Спазвам принципите на д-р Емилова.

Какви са тези принципи?

В понеделник приемам само течности - фрешове, чай, вода. Във вторник ям само плодове и пия чай и вода, и от сряда нататък се храня нормално. Избягвам да консумирам много солени, рафинирани и мазни неща. Гледам всичко да е максимално естествено и близо до природата.

Кои покълнали семена може да добавим към менюто си?

От зърнените храни може да се приемат кълнове от лимец, пшеницата, просо, киноа, елда, овес. От бобовите - леща, нахут, соя, червен боб. Покълват семената на слънчогледа, лена, конопа.

Каква супа с кълнове ще ни препоръчаш?

Например домати с покълнала киноа, джинджифил и босилек се заливат с топла вода и се пасират в блендер. Добавят се сол и маслини на вкус. Всичко е въпрос на фантазия и предпочитания. Традиционната студена супа гаспачо с домати и авокадо може да се направи като към тези продукти се добавят кълнове от слънчоглед, и отново да се пасира в блендер.

Добра идея е да се добавят зеленолистни като листа от целина, спанак, листа от цвекло, лапад, рукола, глухарче. Избягвам използването на водораслите спирулина, хлорела, които не са близки до нашето хранене. Те са силно концентрирана храна, с която не бива да се прекалява. Ако искам ястието да има морски вкус, добавям водораслото нори, от което се прави суши, и го има и на прах. Интересни още са червеното водорасло дулсе, както и уакаме. Те са типични за азиатската и японската кухня. Чудесен заместител са на солта или когато човек иска да се храни безмесно, но желае да придаде на ястието вкус на морска риба.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X