Напишете дума/думи за търсене

Ползите от покълналото жито (+рецепти)

В момента на покълване в зърното се акумулира особена енергия за продължаване на неговия живот. В този период природата осигурява най-ценното за младото растение – ензими, микроелементи и други жизненоважни вещества. И когато включим в менюто си покълнала пшеница, ние поемаме точно тези, заредени с мощна енергия съставки, което обяснява необикновените й целебни и регенериращи тялото ни свойства.

Този природен еликсир е полезен за всяка възраст, оказва благотворно влияние върху обмяната на веществата и нервната система. Действа като гениален чистач, който сякаш знае къде са жизненоопасните замърсявания в организма и ги отстранява. Житните кълнове са способни да разтворят всички налепи, които задръстват червата и да ни предпазят от рак.

Важно

Според учените при дължина на кълновете 1-1,5 мм в пшеницата се съдържа най-голямо количество ценни съставки, които ние можем да усвоим.

Ползи

Покълналите зърна са богати на витамини, особено от група В, които са 6 пъти повече, отколкото в зърното преди покълването. А количеството на витамин Е при покълването нараства над 100 пъти. Зърната съдържат още ферменти и микроелементи, а при усвояването на протеините от пшеницата в тялото ни отделят ендорфини. Всички тези вещества са изключително важни за всяка клетка от тялото и за укрепване на психиката. При включване в дневното меню на покълнали зърна от 50 до 100 г ежедневно, рязко се подобряват резултатите при лечение на редица сериозни заболявания, възстановява се остротата на зрението, координацията на движенията, цветът и гъстотата на косата и здравината на зъбите.

За лечебни цели

Покълналото жито се смила и в него се добавя мед, вода, канела, лимонова кора и други подправки, и според гъстотата се получава каша или кисел. Не бива да се вари. Порцията е по 50-100 г на човек.

Друг вариант е покълналото жито да се смели и към него да се добавят настъргани моркови, глава целина, цвекло, пащърнак, корен от глухарче и магданоз на ситно. Може да се комбинират всякакви зеленчуци и подправки според желанието. Всичко се разбърква добре и се добавя малко мед.

Ако използвате предимно свежи листа и корени от глухарче заедно с покълналото зърно, ще се възстановите от физическо натоварване и ще тонизирате целия си организъм. Ако включите повече магданоз и моркови към покълналото зърно, ще стимулирате бъбреците си. Тази комбинация е полезна за консумация през зимата и ранната пролет. В този период към зърната може да добавите сушени плодове – кайсии, ябълки, круши, стафиди. Достатъчни са само 3-4 лъжици дневно от вкусната и засищаща комбинация за здраве и сила. Но най-важно е доброто сдъвкване.

Вкусен вариант е ако към зеленчуците и зърното добавите масло. Разновидностите на сместа може да се правят веднъж в седмицата като кълновете запазват лечебната си сила за 2 седмици. С тези вкусни смеси може да се закусва, обядва, вечеря или да се потиска глада. И със сигурност ще се подобри храносмилането, изчистването на червата, както и работоспособността ви.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X