Напишете дума/думи за търсене

Ползи от прополиса за здравето на устната кухина

Поради интересния си фармакологичен състав, който включва флавоноиди, фенолни киселини и естери, хората използват прополиса от векове като адювант за защита на зъбите и венците.

Препаратите, базирани на тази съставка, имат голямо приложение в стоматологията, тъй като те притежават антимикробни, антивирусни, аналгетични и противовъзпалителни свойства.
Прополисът е известен още като „пчелен клей“. Това е материалът, който пчелите използват, за да запечатат стените на своя кошер и да го предпазят от външни агенти, които могат да го замърсят.
Представлява смолист, жълтеникаво-кафяв или тъмнокафяв материал, който се създава чрез смесване на вещества, получени от цветовете на дърветата и други ботанически източници, с вещество, секретирано от пчелните жлези.

От древни времена този материал е ценен заради своите медицински приложения, тъй като богатството му на хранителни вещества и биоактивни съединения (фенолни киселини, флавоноиди, естери, дитерпени, сескитерпени, лигнани, ароматни алдехиди, алкохоли, аминокиселини, мастни киселини) допринася за подобряване на здравето и предотвратява появата на заболявания.

Прополис за профилактика на устната кухина
Едно от основните приложения на прополиса за здравето на устната кухина е предотвратяването на кариес. Неговите антибактериални свойства се борят с патогени в устата като Streptococcus spp, Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus.

Тези бактерии са отговорни за развитието на кариес и други зъбни заболявания. Прополисът инхибира тяхната ензимна активност и клетъчното делене, което предотвратява тяхното разпространение. Поради съдържанието на флавоноиди и органични киселини той се бори и с други орални бактерии, които причиняват инфекция.

Прополис при пародонтални заболявания
Противогъбичните и антимикробните свойства на прополиса са полезни за профилактика и лечение на пародонтални заболявания.
Освен това допринася за предотвратяване на стопяването на кост при пародонтални заболявания и предотвратява растежа на микроорганизми, които причиняват суперинфекция, като Staphylococcus aureus, Escherichia coli и Candida albicans.

Прополисът като противовъзпалително средство
Съдържащите се в прополиса флавоноиди и кофеинова киселина му придават мощен противовъзпалителен ефект, полезен при лечение на стоматологични заболявания като гингивит.

В проучване, публикувано в Journal of Dentomaxillofacial Science, се съобщава, че прополисът е полезен като средство за затваряне на пулпа поради противовъзпалителната си активност.

Добавете 30 капки екстракт от прополис в половин чаша вода (100 милилитра). След това изплаквайте 2 или 3 пъти на ден устата. В случай на забележимо възпаление на венците, най-добре е да използвате студена вода.


Антивирусна активност на прополис
Вирусите влияят и върху здравето на устната кухина. Заради това прополисът се оказва чудесен съюзник, тъй като неговите екстракти спомагат за възпирането на навлизането на вируси. Неговите антивирусни ефекти се дължат на съдържанието на полифеноли, флавоноиди и фенилкарбоксилни киселини.

Според публикация в Phytotherapy Research водните и етаноловите екстракти от прополис имат силен антивирусен потенциал, особено срещу вируса на херпес симплекс (HSV-1), който причинява гингивостоматит и херпес.

Безопасно ли е да използвате прополис, за да се грижите за здравето на устната кухина?
За повечето здрави възрастни прополисът е полезен и не представлява риск, ако се използва правилно. Има обаче съобщени случаи на алергии към този смолист материал, проявяващи се с кожни обриви. Може също да дразни лигавиците на устната кухина.

Не се препоръчва за бременни жени, тъй като има малко проучвания за неговите ефекти на този етап. От друга страна, може да има възможни взаимодействия с антивирусни, противоракови, антибиотични и противовъзпалителни лекарства.

Алергични реакции от прополис:
• Екзема
• Хейлит
• Болка в устата
• Оток на устните
• Пилинг на устните

Забележка: Прополисът трябва да се използва умерено, само като помощник, а не като основно лечебно средство. Следвайте препоръките на производителя на продукта за употреба. В случай на зъбни заболявания, най-добре е да се консултирате със зъболекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X