Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим бързо с настинките с домашни средства

Настинките не са рядкост в студеното време. Честа причина за по-дългото им протичане са циркулиращите между хората вируси. Има начини да се справим с тях, ако вземем бързи мерки.

Когато вирусът попадне в носната лигавица по въздушно-капков път, след около 3 дни предизвиква възпаление, появява се хрема, кихане. Ако имунната ни система се справи, след около седмица отново сме здрави. Но когато сме под стрес или имунитетът ни не е на ниво, инфекцията може да премине по-тежко. Започваме да кашляме, гласът ни пресипва, боли ни гърло, може да повишим температурата си. След 4-5 дни инфекцията слиза надолу по дихателните пътища, може да развием лека ангина, която да премине в гнойна. Към вирусната инфекция, която понижава имунната ни защита, се наслагва и бактериална. По-сложно състояние предизвикват стрептококи, пневмококи, стафилококи. Тогава се повишава температурата, изписват ни антибиотици и се налага да лежим у дома. Ако не си обърнем внимание навреме, може да се стигне до бронхопневмония. Затова обикновените настинки не бива да се пренебрегват.

Масажът и горещият душ винаги помагат

От настинка обикновено боледуваме три пъти в годината. В първите 1-2 дни може да си помогнем сами, ако имаме добър имунитет. За да ограничим инфекцията, е добре в първите часове да вземем топла вана или горещ душ и някой от семейството да ни направи масаж на гърба и краката със загряващ лосион. Нужно е да си почиваме 2-3 дни и да спим повече. Добре е да приемаме витамин С като фреш от цитрусови плодове няколко пъти през деня, да пием чай от лайка, компот от малини, който понижава температурата и помага при настинки. При болки в мускулите, главоболие може да изпием един аспирин или парацетамол с таблетка мултивитамин.

Ако гърлото ни дращи, да смучем дезинфекциращи препарати с прополис, полезна е гаргарата с лайка и сода. Цигареният дим забавя процеса на оздравяване, така че пушачите е добре да ограничат цигарите.

При проява на първите симптоми на настинка е добре да приемем една доза осцилококцинум и да го направим още 2 пъти през 12 ч. Ако не се справим с болките в гърлото и се породи кашлица, е важно да отидем на лекар. Освен инхалациите и гаргарата за кашлицата помага компрес на гърдите със синапено брашно или ракия или да смучем нарязан на тънко джинджифил.

Пилешката супа помага

Може да загубим апетит, защото вместо за преработка на храната организмът съхранява енергията си за борба с болестта. Полезно е да хапваме пилешка или зеленчукова супа, по-леки меса, плодове и зеленчуци. Чистият въздух помага, както и леките разходки. Добре е за 2-3 седмици да приемаме мултивитаминен комплекс с минерали, омега-3 мастни киселини и антиоксидант с витамин А, Е, С, цинк и селен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X