Напишете дума/думи за търсене

Да не позволяваме на пролетната умора да ни повали

Пролетта е прекрасен сезон – красив, ароматен, цветен. Природата се пробужда, температурите се повишават, растенията разцъфват.

Колкото и всичко това да е радост за окото, този сезон често ни носи пролетна умора. Как да се избавим от нея и да възвърнем бързо енергичността си?

Сънливост, раздразнителност, отпадналост… Това са част от симптомите на пролетната умора. Но природата има лек срещу това неразположение.

През зимните месеци традиционно менюто е по-бедно на пресни плодове и зеленчуци, поради което и приемът на натурални витамини е понижен. За да се зареди тялото с енергия и да се витаминизира отново, е много подходящо да се направи разтоварващ, детоксикиращ режим, с който да прочистим тялото и да го подготвим за пролетта. Зелените храни са чудесни за тази цел. Спанакът, копривата, лападът – всички те са богати на ценни хранителни вещества. Добре е да хапваме и повече ядки и семена. Нека прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове станат част от ежедневието ни.

Фибрите са особено ценни за пречистване на тялото и за контрол на апетита. Приемът на чиста вода е необходимо да бъде завишен. Започнете и някакъв спорт, колкото и отпаднали да се чувствате. Редовните разходки са чудесна алтернатива. Така ще се чувствате тонизирани и бързо ще влезете във форма.

Какво още можете да направите, за да сте бодри и свежи, точно каквато е и пролетта:

– Заменете кафето с билкови отвари. Чаят от мента е много добър избор.

– Почивайте пълноценно и се погрижете да си поспивате добре, без да прекалявате.

– Често проветрявайте стаята, в която се намирате.

– Правете няколко почивки през деня, по време на които гледайте в далечината, наслаждавайте се на природата или просто мечтайте.

– Плискайте от време на време лицето си с вода. Действа много енергизиращо;

– Заменете телевизията, стоенето пред компютъра и другите занимавания, с които сте прекарвали зимното време, с разходки, спорт, срещи с приятели.

Спете повече. През пролетта организмът се нуждае от повече сън. Безсънието е една от причините за влошена концентрация, бърза уморяемост, отпадналост и нарушена работоспособност.

Включете в менюто си няколко порции пресни и сурови плодове и зеленчуци и забравете за тежките зимни гозби. Здравословното хранене ще ви помогне да се преборите със стреса успешно. Хапвайте ядки и мед. Пийте много вода и си правете ароматни билкови отвари. Те са ефективни при отслабен имунитет и нервно изтощение.

Обърнете внимание на баланса на хранителните вещества. Организмът ви има нужда от здравословни мазнини, белтъчини и въглехидрати, набавете си нужните витамини и микроелементи, с които да подсилите съпротивителните му сили и да възвърнете тонуса си.

Разхождайте се повече на чист въздух, спортувайте, без да се натоварвате прекалено, намерете оптималния режим физическа активност – хранене – работа – почивка. Така няма да се оставите в ръцете на пролетната умора.

Много често пролетната умора се свързва със спад в имунната система. Най-важен за тонуса е витамин С – той стимулира имунната система, преборва умората, повишава работоспособността. Витамин С участва в производството на колаген – протеин, който участва в съединителната тъкан в кожата, сухожилията и костите. Освен това витаминът осигурява енергия и подобрява усвояването на желязото. Натурален витамин С от ацерола се съдържа в продукта Цегет+. Освен витамин С той съдържа и екстракт от ехинацея и органичен селен. Ехинацеята предпазва организма при инфекции на дихателната система. Тя стимулира имунитета, като засилва собствените сили на организма срещу грип и настинка. Цегет+ може да намерите в аптеките или онлайн на www.botanic.cc.

X