Напишете дума/думи за търсене

Каляване на децата с въздух и вода

Сигурен факт е, че разходката навън увеличава защитните сили на организма. Както и това, че във въздуха в помещенията има в пъти повече вредни химически съединения в сравнение с този на улицата, дори и тя да е в промишлен град. Затова закаляването на открито е важно и необходимо, за да стане организмът ни устойчив на болести.

Обтриване с кърпа, напоена в студена вода

Когато започваме закаляване е важно да понижаваме температурата на водата или на въздуха постепенно. Не е нужно от първия път да си вземем студен душ и да се простудим. Закаляването започва с обтриване с кърпа, потопена в студена вода. И това е нужно да се прави всеки ден, за да има ефект. Само постоянните водни или въздушни процедури повишават способността на тялото да се приспособява към променящите се условия на външната среда. Факт е, че организмът привиква към студа по-добре и по-бързо, ако се закалява всеки ден по 5 мин, а не по 10 през ден. Ако правим процедурите пред 2-3 седмици, губим придобитите защитни реакции. Дори при лека настинка не е добре процесът на закаляване да се спира. Започнем ли закаляване, е нужно да следим тялото за дискомфорт. Ако усетим намаляване на апетита, раздразнение, безсъние, това е знак, че грешим някъде в програмата.

Въздушни процедури

Най-лесно е закаляването да стартира в добре проветрено помещение в по-хладните месеци. Въздушна процедура може да се направи докато лежим, седим или се движим. Може да се съблечем бързо, така че въздухът да въздейства на цялото тяло. При настръхване на кожата, дрехите се обличат обратно. Първите въздушни процедури се правят 20-30 мин. при температура на въздуха 15-20 градуса. Продължителността им постепенно се увеличава с 5-10 мин. и се стига до 2 часа.

Воден душ за начинаещи

Добър и лесен вариант е да се прави контрастен душ: 2 мин. гореща вода, 5-10 сек. студена и така около 6-10 цикъла, завършващи с обливане със студена вода. На следващ етап може да опитаме да с облеем от главата до петите с кофа студена вода за секунди. Вечер след работа и преди лягане може да се ползва хладен душ от 5 сек. до минута. Обливането на краката със студена вода също е вариант. Ходилата изобилстват от биологично активни точки, съответстващи на всички органи в тялото и като ги охлаждаме, ние се закаляваме. Затова ходенето боси в снега за секунди през зимата и обуването на краката след това е много полезно. Тази закаляваща процедура може да увеличаваме постепенно до 5 мин.

Горещи обтривания

Тази процедура е алтернатива на контрастния душ и обливанията със студена вода. За целта потопяваме кърпа в гореща вода и обтриваме тялото бързо няколко пъти, за да не настъпи свиване на кръвоносните съдове, което ще доведе до зиморничавост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X