Напишете дума/думи за търсене

Каляването на децата започва през лятото

За да върлуват вирусите и болестите, без да закачат децата ни, е добре да се застраховаме като калим малките първо през лятото, а после и през зимата. Ако сме постоянни в усилията си, организмите им ще станат по-устойчиви на всякакви атаки.

Боси по тревата

"Нека всички деца от бебета ходят боси по тревата, по пясъка, да минават през клечки. Така се масажират ходилата им, по които има много акупунктурни точки, свързани с органите им. Стимулира се дихателната, сърдечно-съдовата им система, подпомага се правилното прохождане", казва педиатърката д-р Мария Бъчварова от 29 ДКЦ в София. При децата, които ходят боси, намалява възможността за развитие на деформации на краката като дюстабан. Ходенето бос има положителен ефект върху цялостната позиция на тялото, затова тези деца имат и изправена стойка. Увеличава се силата и гъвкавостта на някои мускули в долната част на тялото, особено на ходилата, краката и бедрата.

Като рибки в морето

В морските вълни хем на децата им е добре, хем организмите им се подсилват, защото водата е най-силното закалително средство. Лекарите и педагозите препоръчват плуването, защото с него се активизира дейността на всички органи и системи – увеличава се обмяната на веществата, тренира се сърдечно-съдовата система. Морската вода лекува нервни и кожни заболявания, опорно-двигателни проблеми и затлъстяване. Ако не можете да заведете детето си на море, то му правете бани на балкона като го поливате със слънчева вода. Благодарение на слънчевите лъчи в кожата се образува меланин, който закалява децата и укрепва имунната им система.

Вдишването на йодни пари сутрин лекува малките с белодробни заболявания и бронхити и тонизира организма. Лятото в планината също е добър вариант, защото не е горещо, а въздухът е чист. Най-добре е ако може да заведете децата и на море и на планина. Смяната на климата е важна за здравето и добър избор за закаляване.

Разходки всеки ден

Разходките на слънце може да стопират различни алергии при бебетата и малките деца, особено от храни. А натрупването на витамин D благодарение на слънцето, помага за укрепване на костно-ставната им система. „Извеждайте бебетата сутрин между 8 и 9 часа през лятото и следобед след 17 часа на непряка слънчева светлина. След като навършат 2-3 години могат да се излагат и на слънце. През зимата извеждайте кърмачетата всеки ден в обедните часове ако температурата е от 0 до – 1-2 градуса. Големите деца може да са на двора до - 5 градуса C”, съветва д-р Бъчварова.

Редуване на топъл и хладък душ

Целогодишно може да обливате децата над 9-месечна възраст с хладък душ след топлия. Това стимулира кръвообръщението и естествената терморегулация на тялото. Но не го правете преди заспиване, защото процедурата тонизира. Ако детето е настинало и крачетата са му студени, се откажете от контрасния душ.

Закаляване се прави и чрез газене във водни източници - басейни, реки, езера, море.

Полъх на свеж въздух в стаята

"Всеки ден и зиме и лете нека отваряме прозорците и свежият въздух да пълни дробовете на малките, а и нашите. Проветрявайте на всеки час по 10 минути. Климатиците може да поддържат нужните 22 градуса C, но не са полезни, защото въртят един и същи въздух", обяснява д-р Бъчварова.

Важно!

Внимателно увеличавайте продължителността и силата на процедурите по закаляване. Съобразявайте се с дразнителя - най-слаб е въздухът, следва водата и най-силен дразнител е слънцето. Калявайте децата си постоянно, защото в противен случай организмът отново отслабва. И всичко трябва да се постига с положителни емоции и удоволствие за малките. Освен това най-малко боледуват децата, които живеят свободно и необременено от проблемите на родителите. Ако са затормозени психически, каляването няма да ги направи здрави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X