Напишете дума/думи за търсене

3 вида сауна и тяхната полза за здравето

Сауната е безценен дар за тялото. Тя увеличава съпротивителните сили на организма към болести, действа благотворно на кожата, отпуска уморените мускули, намалява напрежението и стреса, прави тренировка на сърдечно-съдовата система, помага в борбата с килограмите и целулита. Ефектът ще е максимален, само ако изберем правилния за нас вид сауна между финландска, руска и инфрачервена.

Финландска за здраве и изчистване на токсини
Тя е най-разпространената по целия свят и у нас, и е позната като обикновена сауна. Помага за подобряване на общото здравословно състояние на човек, за изчистване на тялото от токсини чрез изпотяване и премахване на умората. Финландската сауна е с температура на въздуха между 90 и 100 градуса C. В нея има дървени пейки и нагревател, покрит със специални камъни. Върху тях се разлива вода, за да се създаде мека и влажна топлина. Влагата е необходима, за да се улеснява изпотяването и дишането. Тя обаче вдига още повече температурата в помещението.
„По българска традиция в сауна у нас се влиза с хавлия, която се постила на дървената пейка и се стои по бански. В чужбина (Германия, Австрия) сауните са общи за мъже и всички влизат чисто голи”, говори за различията Ванина Димова - мениджър на известен софийски СПА Център Тя обяснява, че престоят в сауна може да продължи между 30 мин. и 2 ч. в зависимост от издръжливостта на човек. Ако сте на сауна за първи път, направете 3 престоя в сауната от по 10 минути като ги комбинирате с топване в студен басейн, за подобряване циркулацията на кръвта или натъркване на кожата с лед или сняг, както правят финландците. Добре е да се ходи на сауна не повече от 2-3 пъти в седмицата.

Предимства: Покачва устойчивостта на организма срещу инфекции. Тонизира кожата, работата на сърцето. Стимулира отделянето на естествени болкоуспокоителни. В следствие изхвърлянето на токсини се подобрява функцията на бъбреците и черния дроб.

Недостатък: Не е подходяща за хора с високо и с ниско кръвно налягане, проблеми с вените, капилярите, сърцето и дишането. Има по-голяма вероятност от развитие на бактерии във водата и въздуха и затова изисква по-голяма хигиенна поддръжка.

Руска за каляване
Температурата в руската сауна е по-висока - 120-130 градуса C и е подходяща за здрави хора. Препоръчва се за закаляване и добър тонус. Руската сауна се съчетава с ароматерапия. След като клиентите се напарят, лягат по корем и по тялото им се поставят брезови клонки, които предварително са били накиснати в хвойна и мед. Порите на кожата се отварят, поемат полезните вещества и организмът става по-здрав и устойчив на болести. След това теляк потупва клиентите по тялото с брезовите клонки 20 минути, което е вид масаж. И вместо да си вземат студен душ, руснаците излизат навън в снега, натъркват тялото си и влизат отново на топло. През лятото използват лед, обливат се с кофа студена вода или вземат студен душ.

Предимства: Високата температура помага на тялото да унищожи различните бактерии, вируси, паразити в организма. Подобрява кръвообращението по невероятен начин.

Недостатъци: Много високата температура в сауната не е подходяща за хора с ниско и високо кръвното налягане, проблеми с капилярите и вените, сърцето и дишането.

Инфрачервена за отслабване

Тук помещението не се затопля чрез камъни и печка, а с инфрачервени лъчи от специални лампи. Градусите в инфрачервената сауна са по-ниски - около 60-80. Инфрачервените лъчи затоплят тялото директно, така дишането не е затруднено от висока влажност или пара. Топлината от инфрачервената сауна е суха. Инфрачервените лъчи проникват в тялото, като кожата се прочиства и токсините се елиминират. Незабавно се отстранява умората и стреса. Инфрачервената сауна стимулира здравословното изпотяване на тялото, при което организмът се освобождава от вредните отрови, токсини, метали (особено цинк, олово, никел, кадмий). От клетките се изхвърля и натрупаният холестерол. „Тази сауна гори калории и помага за отслабване. Калориите изгорени за 30 минути в сауната се равняват на изгорените при бягане за същото време. Това е много ценно, за тези които не могат или не искат да правят упражнения, а искат да отслабнат ефективно”, обяснява Ванина Димова. Смята се, че инфрачервената сауна е полезна за болните от рак, тъй като повишава нивото на насищане на организма с кислород и премахва радиоактивните остатъци от химиотерапията.

Предимства: Помага за сваляне на тегло и намаляване на целулита. По-добър вариант е за хора със сърдечни проблеми. Тази сауна повишава нивото на хормоните на растежа. Полезна е за хора, които страдат от акне, екземи, алергии. Въздухът не е влажен и няма опасност от развитие на бактерии.

Недостатъци: Не се препоръчва за хора, които имат забрана от лекар да посещават сауна поради дихателни или сърдечни проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X