Напишете дума/думи за търсене

6 естествени начина да се отървем от пърхота завинаги

Повече от 50% от населението на земята е засегнато от пърхот. Той може да се появи на всяка възраст, но е най-разпространен сред 20-30-годишните хора.

Това състояние, освен че не е особено естетическо, може да доведе до сух скалп, загуба на коса и да има отрицателен ефект върху самочувствието ви.

Предлагаме ви няколко натурални начина, с които да се отървете от пърхота завинаги.

1. Масло от чаено дърво

Дори само 5% наличие на масло от чаено дърво в шампоана, който ползвате, може значително да подобри състоянието на скалпа. То осигурява незабавен ефект благодарение на неговите антибактериални и противогъбични свойства.

Начин на употреба:

Добавете 8-10 капки масло от чаено дърво в 200-милилитрова бутилка шампоан. Нанесете върху косата, но не отмивайте веднага шампоана. Оставете го няколко минути върху косата. Това ще позволи на скалпа да абсорбира маслото. След това изплакнете обилно.

2. Ябълков оцет

Антимикотичните свойства на органичния ябълков оцет може да се използват за лечение на сърбяща и суха кожа. Киселината в ябълковия оцет променя рН-то на скалпа, което затруднява развитието на пърхота.

Начин на употреба:

Смесете ябълковия оцет с вода в еднаква степен.

След като измиете косата си, нанесете сместа върху нея, докато е мокра.

Сместа трябва да се масажира в скалпа и след това да се остави за 15 минути, преди да я изплакнете.

3. Кокосово масло

Смята се за една от благословиите за косата, тъй като няма нито един проблем, свързан с нея, който не може да бъде излекуван от него. Кокосово масло има противогъбични свойства, които му помагат да излекува пърхота. Също така съдържа лауринова, каприлова и капринова киселина, които му позволяват да подхранват увредената коса.

Начин на употреба:

Загрейте значително количество кокосово масло (според дължината на косата) в купа. Разтрийте маслото в скалпа и косата си за 5 минути. Оставете го за една нощ.

Сутрин го измийте с обичайния си шампоан.

4. Суров мед

От меда в суров вид има още по-голяма полза. Той е естествен овлажнител, който задържа влагата в косата. Освен това я снабдява с витамините А, В, С, D, Е и В-комплекс. Наред с това той осигурява няколко основни минерала като калций, магнезий, калий и др. Суровият мед е много ефикасен срещу пърхот и себореен дерматит.

Начин на употреба:

Навлажнете косата. Разредете меда (90% мед и 10% вода). Масажирайте скалпа за 3-5 минути и оставете да престои за няколко часа. Изплакнете с вода.

5. Сода за хляб

Натриевият бикарбонат е полезен за лечението на различни възпаления. Освен това е отличен ексфолиант, който премахва мъртвите клетки на кожата. Нейната алкална среда балансира рН-то на скалпа.

Начин на употреба:

Добавете сода към шампоана и измивайте редовно.

Може да я използвате в комбинация с ябълков оцет. Направете смес, нанесете я върху скалпа и изплакнете.

Може да я комбинирайте и с розово масло, нанесете го върху скалпа, оставете го 2-3 минути и след това го изплакнете с хладка вода.

6. Лимон

Този цитрус е най-известното и най-често срещаното средство за борба с пърхота. Той балансира рН на скалпа и лекува сърбежа, предизвикан от това кожно заболяване. Лимонът помага и за отнемане на излишната мазнина от скалпа, което намалява разпространението на дрождите, причиняващи пърхот.

Начин на употреба:

Нанесете лимонов сок върху скалпа. След 35-40 минути изплакнете с вода.

Можете също така да използвате комбинацията от лимон и мед или лимон и вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X