Напишете дума/думи за търсене

Апитерапията лекува ангина и астма при малчуганите

Апитерапията или лечението с пчелни продукти е доказано от години и е много ефикасно при децата. С тези методи организмът им може да стане по-устойчив на вируси и настинки и да е в тонус и добро здраве, много важно за започващата учебна година. „Медът убива бактериите“, обяснява микробиологът проф.д-р Янаки Караджов. Съветите му са на база рецептите на бащата на апитерапията д-р Стоймир Младенов.

Лъжица мед на гладно пази от простуда и инфекции

Зимните вируси и инфекции може да стоят далеч от децата като им даваме сутрин на гладно 1 ч.л пчелен мед, който е добре да се комбинира с пчелен прашец. Прашецът има 27 витамина, които организмът усвоява на 80%. Ако витамините се вземат на таблетки, организмът приема само 8% от тях. Медът и прашецът може да се слагат в кисело мляко и да се поднасят на децата с ябълка или с друг плод. „По-лесно е 1 кг. мед да се смеси със 100 г прашец и 10 г пчелно млечице. Тогава медът консервира продуктите и от тази смес може да се дава сутрин по 1 ч.л на детето, а възрастните да приемат 1-2 с.л. три пъти на ден“, обяснява микробиологът проф.д-р Янаки Караджов.

Лесна, но специална инхалация лекува хрема и бронхит

През есента и зимата децата може да получат ринит, фарингит, ангина, хрема, астма, бронхит, които да се излекуват с инхалация с мед, защото се активизират белите кръвни клетки и така се изяждат бактериите и микроорганизмите. Методът е добра профилактична мярка против зимни болести. За целта на котлона се слага чайник с чучур, в който се сипват 150 мл вода, 2 с.л чист акациев мед и 1 с.л. прополисова тинктура. В чучура се пъхва маркуч или тръбичка, завършваща с фуния, която се слага на устата за инхалация. Главата се покрива с кърпа, за да не излизат парите, и се вдишва от въздуха. Инхалацията се прави сутрин и вечер преди да си легне детето по 15-20 мин. След 10-12 сеанса всичко ще е наред.

Медовината помага при нервност

Прополисовият унгвент (мехлем) помага за лечение на рани, изгаряния, проблеми с венците и хемороиди. Нектарният пчелен мед (лавандулов, ментов, полски, ливаден) помага при неврози. Специалистите казват, че няма по-безвредно сънотворно средство от чаша медена вода, която оказва успокоително и укрепващо средство. При прорезна рана марля с нектарен пчелен мед, поставена върху раната, веднага спира кръвотечението и предотвратява всякаква инфекция. Тампон, напоен с 30% спиртен прополисов екстракт и поставен върху раната за 3-4 мин. спира кръвотечението и болката. За по-дълбоки рани се предпочита превръзка с прополис за 1-2 дни. При херпес зостер се правят няколко пъти през деня компреси с 20% воден разтвор на прополис или намазване с 30% спиртна емулсия. За запек се препоръчва сутрин и вечер да се пие по 1 с.л. мед в козе мляко или вечер 1 с.л. мед в отвара от майчин лист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X