Напишете дума/думи за търсене

Пчелен восък при тези болести

Известният лекар фитотерапефт Николай Даников представя уникалните лечебни качества на меда и другите продукти на пчеларството – забрус (разпечатката на питите), цветен прашец, прополис, пчелна отрова, маточно млечице, восък и др.

Восък и восъчен молец

Пчелният восък е незаменим строителен материал и него пчелите си изработват сами. Започвайки от 12-дневна възраст (преминала почти половината си живот в кошера), пчелата, още неизлетяла да събира прашец, вече произвежда маточно млечице, активно преработва нектар и прашец и започва да синтезира восък.

Пчелния восък се дели на пчеларски, получен след претопяването на питите и восъчните изрезки, и екстракционен (производствен), получен от троптината. Качеството на восъка се оценява по цвета му, мириса, структурата, съдържанието на вода и механични примеси и др.

Като имаме представа за изискванията към натуралния восък, може лесно да установим фалшифициращите го примеси.

Говорейки за значението на восъка като продукт за човека, следва преди всичко да отбележим неговото използване в различни области.

Широко известно е значението на восъчните покрития на художествените картини, дървените изделия (музикални инструменти, спортен инвентар и др.). От стари времена восъкът е бил много търсен продукт. Преди всичко той е служил за изработване на свещи, които се използвали както за осветление, така и за ритуали. С развитието на промишлеността значително се разраства и неговото използване. Започват да го ползват в живописта и скулптурата, при обработката на изделия от дърво и кожа, а по-късно и в радиотехническата, металургичната, текстилната промишленост, производството на бои и лакове, а така също в полиграфията, корабостроенето, галванопластиката.

Пчелният восък присъства в едно или друго количество в меда, прополиса и прашеца. На свой ред той също съдържа различни количества мед, зрънца от прашец, прополис.

Восъкът е един от продуктите, които имат огромно приложение в козметичната промишленост. В нея той се използва като основа за много активни козметични компоненти. При това се отчита високата му инертност към тях, което позволява дълго да запазват своята активност. От само себе си восъкът представлява естествен емулгатор и едновременно притежава високо сходство с кожната мазнина на човека. Като се има предвид, че той се размеква при телесна температура, препоръчително е козметичните кремове на восъчна основа да се съхраняват на стайна температура, а за активиране на консистенцията му да се използва температурата на самата кожа.

В медицинската практика се използват същите негови свойства, както и за нуждите на самата пчела. Освен при изготвянето на козметични кремове восъкът влиза като основен елемент и на много лекарствени средства във формата на мазила и мехлеми. Обикновено се използват два вида восък: бял (Cenaalba) и жълт (Ceraflava). Най-чист восък се получава при срязване на запечатващото покритието на питите (забрус).

Поради специфичните си качества, каквито са еластичност, мекота, способност да се разтваря в органични разтворители, масла, мазнини, да не се разтваря във вода и да не се мокри от нея, газо-водо-непроницаемост, способност да образува емулсии, блясък при полиране и др., пчелният восък има приложение в над 40 отрасъла на промишлеността, в това число в медицината, козметиката, парфюмерията, фармацевтиката и апитерапията. Восъкът е използван и като средство за лечение на язви, фурункули, синуси. Днес той се използва и за инхалации, в стоматологията.

Восъкът е добър бактерицид, съдържа антибиотични и консервиращи вещества; стимулира растежа на тъканите, укрепва венците, помага за отказ от тютюнопушене; ефективен е при лечение на кожни възпаления, изгаряния, рани; от него приготвят фармацевтични емулсии, кремове, свещи, мехлеми, пластири; без него не може да се приготви червило. Препаратите на восъчна основа успешно се използват за лечение на гноен плеврит, открити рани и др.

Народната медицина твърди, че хора, употребяващи пчелна пита с мед, рядко се простудяват; дъвченето на медни пити изработва имунитет към заболяванията на дихателния тракт, лекува хрема, възпаление на лигавицата на синусите. Дъвченето на медени пити (5 пъти дневно в течение на първите 2 дни, а след това 3 пъти дневно) може да лекува и сенна хрема.

Из „Чудодейната сила на меда”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X