Напишете дума/думи за търсене

Кои храни предпазват косата от побеляване

Няма значение на колко сме години, на никого не му е приятно да намери бял косъм в косата си. В повечето случаи появяването на сребро в косите означава, че остаряваме. Докато генетиката ни играе важна роля в този процес, специалистите твърдят, че има значение и начинът, по който се храним, стресът и цигарите.

Понякога правилните храни може да запълнят дефицитите в организма ни и да спрат побеляването на косата. Кои са те?

Сьомга

В нея се съдържат омега-3 мастни киселини и селен, необходими за здравата коса. Освен това селенът е замесен в регулирането на хормоните, които помагат в борбата със стареенето и преждевременното побеляване.

Гъби

В тях има добро количество мед, който е жизненоважен нутриент, помагащ за производството на пигментация. Гъбите изобилстват и от селен и витамин D, които също спъват стареенето. Гъбите рейши и шийтаке са видовете, на които се възлага най-много надежда срещу преждевременното побеляване и косопада.

Пилешко месо

Богато на протеини и витамин B12, пилето подхранва косата и се грижи за поддържането на естествения й цвят. Същото правят и другите меса от птици и яйцата.

Леща

В тези зрънца се съдържат витамините B12 и B9 и протеини, които се грижат за дълголетието на естествения цвят на косата.

Ядки

Орехите и бадемите съдържат мастни киселини, които са необходими на здравата коса, както и мед, който отговаря за производството на меланин в косъма.

Телешки черен дроб

Този орган съдържа желязо, витамин B12 и мед, необходими за красива и млада коса.

Зелени храни

От марули през спирулина, та да броколи – всичките зелени храни са фантастичен препъникамък за бялата коса. Медът и витамините C, B12 и B9 в тях са добри за кръвообращението, което подхранва скалпа и предпазва от побеляване.

Нахутът, стридите и другите морски дарове също се грижат за естествения колорит на косата.

Но в крайна сметка побеляването е част от живота. А щом сме стигнали до него, означава, че все още животът – този най-голям дар на природата, все още е в наше владение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X