Напишете дума/думи за търсене

Кучетата побеляват от стрес

Побеляването е неделима част от човешкото съществуване, но последно проучване доказва, че хората не са сами в битката си с белите коси. Техните най-добри четириноги приятели, кучетата, са изправени пред същия проблем. Проучването е проведено от ветеринари и учени в Колорадо и е публикувано в "Аплайд Анимъл Бехейвиър Сайънс", цитирано от БГНЕС. 

Изследването, проведено между 400 кучета от различни породи е установило обаче, че областта около устата и по муцуната им не посивява само от напредналата възраст. Оказва се, че причината всъщност се крие във високите нива импулсивност и напрежение. Накратко, така както стресовите ситуации карат косите на човешките същества да побеляват, независимо от възрастта, такава съдба сполетява и кучешката козина.

Изследователският екип е доказал, че домашните любимци, които са имали по-тежък живот и са били излагани по-често на стрес, тревожност и притеснение са проявявали в много по-ранна възраст симптоми за побеляване, в сравнение с връстниците си, които са били по-щастливи. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X