Напишете дума/думи за търсене

Как да лекуваме болни сливици с народни средства

Кой от нас не е страдал (особено в детството) с мъчителни болки в гърлото, когато е трудно да се преглъща и говори?

Това заболяване се нарича тонзилит. Той може да бъде много неприятен. Така наречените небни сливици според мнозина са причина за постоянни настинки.
Как да облекчим състоянието в хода на заболяването и каква роля играят сливиците за здравето?

Сливиците са важен орган на имунната система. Те пречат на болестотворните процеси, предпазвайки организма от различни микроби и вируси. Операция за отстраняване на сливиците без сериозна причина може да увреди защитната система на организма.

Отрицателен фактор на това заболяване е, че тонзилитът подпомага развитието на други заболявания - от настинки и синузити до алергии, ревматизъм и гломерулонефрит (прогресиращо заболяване на бъбреците, при което се уврежда основната функционална част на бъбрека - гломерула). Причината за широко разпространено възпаление на сливиците на небцето и лимфната тъкан във фарингеалната област (ангина тонзиларис) обикновено са стрептококи и вируси, но последните са по-рядко срещани.

Обичайните симптоми на остра болка в гърлото: зачервяване и подуване на сливиците, гной на повърхността на сливиците, болезнени усещания в гърлото при преглъщане, затруднено говорене, висока температура.

Ако тези симптоми са налице, гаргарата ще бъде най-сигурното средство за защита.

За да приготвите разтвор за изплакване, използвайте естествени антисептични средства. В чаша топла вода добавете 5 капки етерично масло от чаено дърво, 5 капки екстракт от семена на грейпфрут, 5 капки екстракт от прополис. Правете гаргара поне три пъти на ден.
Лимоновият сок се използва като изплакване на гърлото (разреден в малко количество топла вода). Той има дезинфекциращо и стягащо действие.

Също така при тонзилит се препоръчва да се яде изключително течна храна и да се пият много течности.

Консумирайте топъл чай, приготвен от градински чай, риган, невен (може да добавите 1/2 чаена лъжичка сок от алое и малко натурален мед). Имунната защита се засилва ефективно от ежедневна чаша прясно изцеден портокалов сок + 10 мл сок от алое + 10 мл сок от пшенични зародиши.

При остър тонзилит се препоръчва почивка в леглото и топлина в областта на гърлото. Полезно е да се капнат няколко капки ароматно масло от мащерка, евкалипт върху шала, с който се увързали шията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X