Напишете дума/думи за търсене

11 невероятни ползи от белия чай

Никога не сте чували за бял чай? Това е най-малко преработеният от всички сортове чай. Произвежда се от листа и пъпки на растението Camellia Sinensis, които се изскубват в деня преди да се отворят. След това листата просто се подреждат и изсушават на слънце, без да се обработват. Белият чай е изтънчен и мек на вкус, със сладки нотки и нежен аромат.

Белият чай се среща в Китай (провинция Фуджиан), Източен Непал, Източен Тайланд, Тайван, Шри Ланка и Индия и е по-полезен от другите чайове. Той противодейства на замърсителите и токсините от околната среда, като ни помага да изглеждаме по-млади, да се чувствате по-добре и да се пазим от хронични заболявания.

1. Богат на антиоксиданти
Белият чай съдържа високо количество антиоксиданти, които защитават организма от свободни радикали, които пък причиняват окислителни увреждания. Антиоксидантите неутрализират тези свободни радикали и засилват цялостното здраве.

2. Помага за превенцията срещу рак
Белият чай съдържа флавоноиди - клас антиоксиданти, които инхибират растежа на раковите клетки и предотвратяват развитието на нови. Според държавния университет в Орегон белият чай е чудесен източник на съединения за борба с рака.

3. Понижава холестерола
Белият чай също помага за понижаване на лошия холестерол (LDL) и повишаване на добрия холестерол (HDL).

4. Засилва имунитета
Катехините, присъстващи в белия чай, спомагат за намаляване на възпалението, регулират имунната система и повишават устойчивостта към инфекции.

5. Подобрява храносмилането
Белият чай подобрява храносмилането, особено когато страдате от стомашни спазми или гадене. Освен това помага да се избегне запек.

6. Насърчава здравето на сърцето
Белият чай намалява риска от сърдечни заболявания, като защитава цялата кръвоносна система. Според много проучвания хората, които пият по две или повече чаши бял чай дневно, са с почти 50% по-малка вероятност да умрат след претърпян инфаркт.

7. Стимулира паметта
Белият чай съдържа полифеноли като манган, цинк и селен, които подобряват паметта и концентрацията, като същевременно намаляват умората на мозъка.

8. Намалява апетита за захар
Често хората се обръщат към зеления чай за управление на теглото си. Но пиенето на бял чай след хранене е чудесна алтернатива, тъй като също помага за ограничаване на желанието за захар.

9. Увеличава енергията
L-теанинът, друго важно хранително вещество в чая, повишава умствената яснота и енергията в тялото.

10. Намалява стреса
Белият чай съдържа теанин, който помага на нервите и ни кара да релаксираме по-лесно.

11. Грижи се за кожата
Той помага за поддържането на здрава кожа и придава онзи блясък, който се стремим да постигнем върху лицето си. Освен това има противостареещи функции, като помага в борбата с бръчките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X