Напишете дума/думи за търсене

10 навика, които може да увредят бъбреците

Бъбреците играят решаваща роля за поддържането на здравето. Те помагат за производството на червени кръвни телца, регулират кръвното налягане, детоксикират вътрешните органи, премахват излишната вода и контролират нивата на всички основни минерали, съдържащи се в кръвта. Затова е много важно да намалите риска от развитие на бъбречно заболяване, загърбвайки някои лоши навици.

Кои са най-честите навици, които може сериозно да навредят на бъбреците?

10. Задържане на урина

Неизпразването на пикочния мехур навреме е една от основните причини за проблеми с бъбреците. Ако често се съпротивлявате на желанието да пишкате, урината остава в пикочния мехур за по-дълъг период от време и бактериите започват да се умножават много по-бързо. Това може да доведе до сериозни последици като бъбречни инфекции и уринарна инконтиненция.

9. Хронично заседяване

Редовната физическа активност често се свързва с подобрено кръвно налягане и нормален метаболизъм на глюкозата, които са и два важни фактора за поддържане на здравето на бъбреците. Ако седите дълго време, без да се движите, може да увеличите риска от бъбречно заболяване с 30%.

Ако прекарате повече от 8 часа седнали в офиса, опитайте се да водите активен начин на живот у дома. Правете упражнения поне 2-3 пъти седмично и не пропускайте шанса да се разхождате сред природата.

8. Прекомерно спортно натоварване

Прекалените тренировки може да доведат до рабдомиолиза – мускулно увреждане, предизвикващо бъбречна недостатъчност. Така че, ако сте увеличили значително времето си за спорт и имате мускулна треска и тъмна урина, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

7. Прекалявате с болкоуспокоителните

Въпреки че противовъзпалителните лекарства като аспирин или ибупрофен са безопасни в умерени дози, редовното им използване може да доведе до увреждане на бъбреците и дори до бъбречна недостатъчност. Това може да се случи, тъй като аналгетиците намаляват притока на кръв към бъбреците и влошават функционирането им, особено ако вече имате бъбречно заболяване.

Така че, дори да страдате от силна болка, не забравяйте, че болкоуспокоителните трябва да се приемат само за кратък период от време и в най-ниска доза.

6. Не пийте достатъчно вода

Поддържането на хидратация помага на бъбреците да произвеждат урина, за да премахнат натрия и токсините от тялото. Ако редовно не пиете достатъчно вода, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително болезнени бъбречни камъни. За повечето хора 1,5-2 литра вода на ден са достатъчни, за да поддържат бъбреците си здрави.

Как да разберете по цвета на урината дали приемате достатъчно вода?

Тя трябва да е светложълта, по-тъмен цвят може да е евентуален признак за увреждане на бъбреците.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X