Напишете дума/думи за търсене

Как правилно се приемат антибиотиците

В наши дни антибиотиците се изписват за редица проблеми, а много хора ги вземат дори без рецепта и консултация със специалист. Защо това е вредно, до какво води и как да правилно да ги приемаме, ако все пак ни се наложи.

Антибиотиците се произвеждат от свободно живеещи в околната среда микроорганизми и плесенни вещества, които убиват или спират растежа на бактериите. Важно е да се знае, че те не са ефикасни при вирусни инфекции поради особената структура, начина на размножение и разпространение на вирусите в организма. В тези случаи не е нужно да натоварваме организма си с химия. Хомеопатичното лечение при тях е с доказана ефикасност. Но има случаи, в които антибиотикът е нужен, например след операция на зъб или при лечение на бактериален синузит. Защото ако той не се излекува, може да премине в остра ангина, да хронифицира и инфекцията да порази стави, бъбреци. “При заболявания като синузит ефикасното лечение е само с антибиотици от ново поколение, така че не вадете остатъка от стария антибиотик и не купувайте на своя глава този, който ви е познат, а пак се консултирайте с лекар”, казва специалистът УНГ д-р Фурнаджиев. А наложи ли ви се да купите втора опаковка за долекуване, не пазете останалото в нея „за друг път“.

Защо не бива да прекаляваме с тях

По време на грипни епидемии личните лекари, за да избегнат бактериални усложнения при пациентите си, масово включват още в началото на лечението и антибиотици. Антибиотиците също толкова масово се прилагат и при отглежданите животни. Чрез урината им те попадат в почвата, след това в растенията, с които се хранят животните, и пак идват в нас. Приемаме ги и с млякото, и с месото. Всичко това променя еволюцията на бактериите, стига се до мутации на разновидности и щамове, които показват висока устойчивост към антибиотици. Следователно лечението на пациентите става по-трудно и изпразва джоба. Факт е, че всеки пети европеец развива с времето резистентност към антибиотична терапия поради пренасищане с тези препарати.

Когато ни предстои прием на антибиотик

обърнете внимание дали той е с широк спектър на действие върху голям брой микроорганизми е най-добрият за момента, обикновено и цената му е по-висока

за възможно най-кратко време постига максимална концентрация в кръвта и поразените органи и системи е с ниска токсичност и минимални странични ефекти при деца и възрастни.

За да е ефикасно лечението

Пийте капсулите с повече течности, но не с мляко, фреш от портокал или грейпфрут. Добре е да ограничите количеството и калориите на храната си, за да запазите енергията, изразходвана за преработката й за борба с причинителя.

Добре е да се придържате точно към предписаната схема на прием, за да избегнете странични явления и резистентност на бактериите. Ако се налага да приемате и други лекарства, задължително уточнете комбинациите и интервалите между приемите с лекуващия лекар.

Забравете за алкохола по време на лечението. Той може да неутрализира ефекта на лекарството или да доведе до нежелани реакции.

Ако при предишно лечение с антибиотик или друго лекарство сте развили алергия, информирайте лекаря си, за да прецени назначеното лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X